KRISTIANSAND: — Jeg er ingen løftepolitiker. Det skal ingenting til å komme med et løfte. Jeg er heller opptatt av målrettede tiltak for fattigdom, sa Gitmark til fvn.no like etter en debatt om fattigdom på Torvet i Kristiansand i ettermiddag.

Løfter

I forbindelse med åpningen av Batteriet Sør, et selvhjelpssenter for fattige og ekskluderte, stilte listetoppene fra de største partiene i Vest-Agder til debatt om fattigdom. Brukere fra flere ulike organisasjoner stilte direkte spørsmål til politikerne. Politikerne fikk blant annet spørsmål om hva de vil gjøre for barn i fattige familier, for barn som er under barnevernets omsorg og for asylsøkere.

Politikerne ble også på direkte spørsmål fra ordstyrer Vidar Udjus spurt om de vil jobbe for å øke minstesatsene for sosialhjelp. Disse satsene er i dag på 5105 kroner for enslige og 8479 kroner for ektepar/samboere. Dette svarte alle politikerne ja på, utenom Peter Gitmark. Han vil heller ikke love mer penger til kommunene eller å jobbe for gratis tannlege for alle.

Fattigdom

— Det er bare uverdig retorikk å si at man kan fjerne fattigdom ved et pennestrøk. Det har blitt tolv tusen flere fattige under denne regjeringen. Jeg mener skole er det viktigste virkemidlet for å bli kvitt fattigdommen, å sørge for at folk kan lese og skrive for eksempel, sier han.

— Er det umulig å utrydde fattigdom?

— Med dagens definisjon er det umulig, men det er mye en kan gjøre. Det viktigste er å hjelpe de som trenger det mest, og å bruke generelle og målrettede virkemidler, sier Gitmark.

Kari Henriksen (Ap) avviser at de bare driver med retorikk og tomme løfter.

— Men det har blitt flere fattige under denne regjeringen?

— Vi har gjort mye for de fattige, og det har vært krisetid den siste tiden. Hvordan hadde det vært om det vi har gjort ikke virket? Da ville det vært mye verre. Jeg er fornøyd med det vi har gjort, sier Henriksen.

Alf Holmelid (SV) var også klar på at det er mulig å bekjempe fattigdom.

— Mer støtte til boligkontoret vil for eksempel hjelpe, sier han.

Senterpartiets Jonny Greibesland sa de ønsker nye boliger til bostedsløse.

Hva mener du? Lover politikerne mer enn de klarer å holde?