VIDEO: Kronprinsparet ankommer

VIDEO: Se intervju med kronprinsen

VIDEO: Hør Morten Harket synge på den stortsilte åpningen

VIDEO: Også Secret Garden spilte på åpningen

VIDEO: — En fantastisk dag for miljøet og Kristiansand

KRISTIANSAND: Kronprinsparet ankom fabrikken ved 12.30-tiden.

Etter å ha hilst på assisterende fylkesmann Tom Egerhei, politimester Kirsten Lindeberg og ordfører Per Sigurd Sørensen fant de seg plass i salen, ved samme bord som Orkla-styreleder Stein Erik Hagen.

Secret Garden, Morten Harket og Alejandro Fuentes var noen av artistene som underholdt gjestene etter lunsjen. Til slutt ba Stein Erik Hagen Kronprinsen om å komme opp på scenen for å foreta den offisielle åpningen.

— I morgendagens verden trenger vi mer ren energi. Det er en stor glede å erklære Elkem Solars nye fabrikk for offisielt åpnet, sa Kronprinsen.

HILSTE PÅ HAGEN: Kronprinsesse Mette-Marit på vei ut fra Elkem Solar etter åpningen fredag. T.v. Orklas styreleder Stein Erik Hagen. T.h. ordfører Per Sigurd Sørensen. Foto: Erlend Olsbu. Foto: Erlend Olsbu

— Viktig for Norge

Blant gjestene under åpningen var næringsminister Sylvia Brustad og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Begge var fulle av lovord om den nye fabrikken.

— Elkem Solar er viktig for Norge. De benytter miljøvennlig teknologi, og skaper en mengde nye arbeidsplasser. Så all honnør til Elkem for det, sier Sylvia Brustad.

Brustad lovet at regjeringspartiene kommer til å bidra til gode vilkår for bedrifter som Elkem Solar, og viste blant annet til garantiordningen Regjeringen ønsker å innføre.

- I spissen Erik Solheim mener Elkem ligger helt i front når det gjelder teknologi innen fornybar energi.

— Elkem er en pioneerbedrift, og helt i spissen internasjonalt, sier Solheim.

- Hva betyr Elkem Solar konkret for miljøet?

— En bedrift redder ikke miljøet alene, men det er helt klart viktig. Vi har olje, og i fremtiden vil det bli mer behov for fornybare kilder som sol og vind, sier Solheim.

TØRST: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i samtale med fylkesordfører i Vest-Agder, Thore Westermoen (KrF). Foto: Erlend Olsbu

Celebre gjester Blant gjestene på åpningsdagen er, i tillegg til de nevnte, øvrige fremtredende politikere og næringslivstopper og representanter fra Elkems og Orklas ledelse og styrende organer.

Fabrikken produserer silisium til bruk i solcellepaneler. Ifølge Elkem har det kostet om lag fire milliarder kroner å bygge fabrikken på Fiskå i Kristiansand.

Produksjonsmetoden er utviklet ved forskningssenteret i Kristiansand, en metode som Elkem Solar er alene om på verdensbasis.