Kristiansand: Ranet skjedde i juli for to år siden. Nå er mannen dømt til halvannet års ubetinget fengsel i lagmannsretten, samme straff som han tikk i tingretten.

Foruten gassmasken og 20 cm lang kjøkkenkniv i hånda, hadde raneren et brekkjern på baklomma. Mannen tok seg inn på det psykiatriske senteret på Byglandsfjord like over klokka fem om morgenen. Det var to kvinnelig ansatte på vakt. Raneren gikk til vaktrommet og viste også frem en slags pistollignende gjenstand. De ansatte ble med kniven i hånda dirigert til medisinrommet. Da uttalte raneren «keys, keys», og de ansatte ble bedt om å låse opp medisinrommet. 38-åringen tok med seg en god del medisiner, og forsøkte også å låse de to ansatte inne i medisinrommet. Han stakk deretter fra stedet, og etter en tid våget nattevaktene å varsle politiet da de var rimelig sikre på at raneren var forsvunnet.

Politiet brukte en politihund i sporsøk etter ranet. Hunden fant først et plastdeksel som brukes til å beskytte gassmasker. Dernest fant hunden brekkjernet, og markerte også ved et tre i et skogholt ved veien. I nærheten av dette treet fant politiet en fersk sigarettsneip.

Dna-analysen førte politiet til 38-åringen. Han har nektet for å ha gjennomført ranet, til tross for dna-sporene som knyttet ham til åstedet.

Den domfelte har tidligere vært pasient på institusjonen i Bygland, og sliter ifølge lagmannsretten med store psykiske problemer.

Retten betegner ranet som grovt understreker at de to nattevaktene over noe tid ble holdt under kontroll og truet med kniv, mens tiltalte rasket til seg medikamentene med kniven tidvis rettet nært opp mot de to ansatte. Retten mener at opplevelsen må ha vært skremmende, og den ene som ble ranet var sykmeldt i flere uker.