KRISTIANSAND: Under fremleggingen av dagens statsbudsjett foreslo regjeringen å opprettholde sin satsning på 1000 studentboliger i året i Norge. Det synes administrerende direktør i Studensamskipnaden i Agder(SiA), Steinar Finseth er positivt, men han reagerer på at Kristiansand er offer for det han kaller en urimelig forskjellsbehandling.

For Kunnskapsdepartementet opererer med det de kaller pressområder. Det vil si kommuner som har en høyere kostnad knyttet til bygging. Ved bygging av nye studentboliger i kommunene får pressområdene mer statssubsidier til å bygge studentboliger og et høyere kostnadstak, enn de som faller utenfor pressområdene.

Og det er nettopp dette som irriterer Finseth. I motsetning til kommuner som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø og Drammen, blir ikke Kristiansand definert som pressområde.

— Og det er på tross av at vi ved flere anledninger har påpekt at det kun er Oslo som har høyere byggekostnader enn Kristiansand. Vi påpekte det senest da vi sendte en søknad for inneværende år, forteller Finseth.

Han støtter seg til en rapport Bygganalyse AS har utarbeidet for dem. Finseth sier at den dokumenterer at Kristiansand er i et pressområde.

— I utmåling av bostøtte ser også Husbanken på Kristiansand som pressområde, forteller Finseth.

De kommunene som blir kategorisert som pressområder har en øvre kostnadsgrense for bygging av studentboliger på 700.000 kroner. Da får de 250.000 kroner i subsidier fra staten. Kristiansand og alle de andre kommunene som faller utenfor det som defineres som pressområde har en øvre kostnadsgrense på 600.000 kroner, og får 200.000 kroner i subsidier fra staten.

— Det er de 50.000 kronene vi mener vi burde fått. Det er en urimelig forskjellsbehandling. Det er en favorisering av studentene ved de største studiestedene, sier Finseth.

— Det fører jo til en høyere husleie for studentene her nede, og at vi må kutte på tiltak for miljøet for eksempel, forteller Finseth, som legger til at de nye studentboligene som bygges i Kristiansands-området blir veldig bra.

SiA-sjefen mener for øvrig at det å dele opp studieområdene i Norge etter hvor det er press og hvor det ikke er press, er en kunstig byråkratisk oppdeling, som ikke lar seg kombinere med virkeligheten.

— Kostnader til bygging er i kontinuerlig endring. De må kutte ut den kunstige oppdelingen. Det er ingen i departementet som klarer å følge med på det til enhver tid. En liten kommune kan jo ha høyest byggekostnader en periode, sier Finseth.

— Dette er mer politisk begrunnet, enn matematisk begrunnet, avslutter Finseth.