KRISTIANSAND: — Det var ved 12-13-tiden i går jeg bestemte meg for å ikke bare sitte stille. Da hadde jeg også fått mange telefoner fra iranere i byen som ønsket å demonstrere, forteller initiativtaker, Maryam Dehghan Zaklaki, til fvn.no.

Tilhengere av opposisjonen i Iran har demonstrert heftig etter at Mahmoud Ahmadinejad erklærte at han var gjenvalgt som Irans president med over 60 prosent av stemmene lørdag.

Store deler av befolkningen mener det er begått valgfusk, og at valget må erklæres ugyldig. Det har vært harde konfrontasjoner mellom opprørere, politi og sikkerhetsvakter. Flere medier melder at det blir utført grov vold mot dem som demonstrerer.

— Vi må gå ut og si at vi ikke kan akseptere det som skjer. Målet er ikke å støtte noe parti, men å gi sin støtte til dem som ønsker å protestere mot valgresultatet, sier Dehghan Zaklaki.

Hun mener det blir begått overgrep som bryter med menneskerettigheter.

— Dette handler om ytringsfrihet. Man skal ikke oppleve å bli utsatt for vold fordi man sier det man mener. Iran er samtidig kjent for å være omtrent det eneste demokratiske landet i Asia. Da passer ikke dette seg, sier hun.

Maryam Dehghan Zaklaki er selv fra Teheran, og har hatt kontakt med familie i hjemlandet.

— Min far er 70 år, men sier han ikke kan la være å demonstrere. Hvem skal demonstrere hvis jeg ikke gjør det, sa han til meg på telefon, sier Dehghan Zaklaki.

Hun forteller også at folk i hjemlandet har fortalt henne at politikere de kjenner plutselig er blitt borte de siste dagene.

— Vi må ut og vise at vi støtter opp i denne vanskelige situasjonen, sier hun.

Demonstrasjonen begynner klokken 17, og varer i omkring én time. Det blir holdt flere appeller både fra iranere i Norge, og fra politikere.