Stillingen som kommunepsykolog er lyst ut tre ganger i løpet av fjoråret, siste gang i november 2014. — Ved siste gangs utlysning var det tre søkere. To av dem snakket norsk og kom på intervju, og en ble innstilt til stillingen, opplyser kommuneoverlege Vegard Nilsen.

Dessverre takket den aktuelle kandidaten nei.

Savner fagmiljø

— Vi har ikke gitt opp håpet, men sitter litt på været akkurat nå. Det finnes firmaer som nok kunne skaffet oss en kandidat fra Danmark eller Sverige, men vi har lyst til å ha en som ønsker å bli værende, sier Nilsen.

Som fagperson er jeg ikke i tvil om at det ville vært lettere å rekruttere fagpersonell hvis arbeidsstedet var i bydelen Søgne, og vedkommende ble del av et større kollegium.

Stillingen som kommunepsykolog er nyopprettet, og lønna er delvis sponset av Helsedirektoratet, utfaset over tre år.

Nilsen tror årsaken til den tynne søkerbunken bunner i skepsis mot å jobbe alene, uten et faglig miljø.

— Vi registrerer at det er færre søkere enn til tilsvarende stillinger i Kristiansand. Hvis alternativet er å jobbe i en større kommune, for ikke å snakke om på et sykehus, velger søkere med den erfaringsbakgrunn vi søker, seg heller dit, konstaterer kommuneoverlegen.

Storkommune en fordel

Han er ikke i tvil om at saken hadde stilt seg annerledes om det var en sammenslått storkommune som søkte etter psykolog.

— Som fagperson er jeg ikke i tvil om at det ville vært lettere å rekruttere fagpersonell hvis arbeidsstedet var i bydelen Søgne, og vedkommende ble del av et større kollegium, sier han.

Vi har lyst til å ha en som ønsker å bli værende.

Kommunepsykologen skal være et lavterskeltilbud, spesielt rettet inn mot barn og unge.

— Det betyr at det skal være åpent for brukerne selv å ta direkte kontakt. Samtidig tror vi at vi får mest mulig ut av funksjonen ved at halve stillingen brukes til å spre den psykologiske kompetansen til de som jobber med barn og unge i skoler og barnehager, sier Nilsen.

Han understreker at selv om stillingen som kommunepsykolog er ubesatt, har kommunen et tilbud til de som sliter psykisk gjennom helsestasjon, familiesenter og psykiske helsetjenester.