— Det skal være litt galskap. Hva hadde vel livet vært uten det, humrer pensjonisten Helge Lien.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Mer enn de aller fleste jubler han over at det endelig kom snø og kulde til kysten. Torsdag kunne senteret åpne for sesongen Riktignok siger vi inn i en mildværsperiode igjen, men det ødelegger ikke humøret hans.

Det skal være litt galskap

4-5 kilometer nord for Mandal sentrum befinner Lia Skisenter seg. Her har Helge Lien med god hjelp av kona Liv satt opp et skitrekk på en bakke som er vel 100 meter.

Her finner du alt det en alpinbakke skal ha. To snømaskiner lager snø straks det er kuldegrader. Prepareringsmaskinen står klar.

Kona steker vafler

Her er skiutleie i den ene brakka, mens det i en annen er varmestue.

Kafé er det også, selvsagt.

Liv Lien - kona til Helge - sørger for vafler, brus og kaffe i varmestua. Foto: Jarle R. Martinsen

— Ja, her står jeg og lager vafler, smiler Liv Lien. Hun sørger dessuten for billettsalget. Videre dyrt er det ikke, en voksen betaler 200 kroner for å kjøre en hel dag i helgene.Ekteparet har fått 450.000 kroner i støtte fra en bank til å bygge anlegget. Helge Lien anslår at de selv har investert for vel 500.000 kroner.

— Vi har fått endel, kjøpt mye brukt og fått enormt mye dugnadshjelp av venner og familie. Skulle vi bygd alt nytt hadde det sikkert kostet 5-6 millioner kroner, sier Lien.

Flere dager

Det er tredje sesongen de holder på. I fjor var det åpent bare 20 dager, ti dager færre enn året før. - Vi satser på flere dager i år, absolutt, sier Lien.

Mia Marie Dahl på vei nedover. Med et smil om munnen selvsagt! Foto: Jarle R. Martinsen

Fædrelandsvennen er her fredag kveld. Og forbausende mange kommer. 40-50 unger suser ned bakken.

Dette er bare helt fantastisk

— Dette er bare helt fantastisk. Det er nært og flotte forhold, sier Ann-Helen Lavoll.

Hun er her med datteren Helene som skal prøve seg for aller første gang på alpinski. Med helt nye ski på beina setter hun nølende nedover, faller selvsagt, men gir ikke opp.

Dette skal hun lære.

Drivkraft

For Helge er dette et flott syn.

I bunnen av bakken passer Karl Ellingsen på at trekket går som det skal og at alt går sikkert for seg. Charlotte Holte Ellingsen lar seg trekke oppover. Foto: Jarle R. Martinsen

— Å se den gleden ungene har er jo drivkraften. Dessuten er det viktig å holde på med noe i min alder. Jeg vil ikke bare sette meg ned i en stol og bli sittende der, sier han. Hans neste plan er å anskaffe et rullebånd som de besøkende bare plasserer seg på i bakken, så blir de «kjørt» oppover.

— Men det koster jo mye penger, rundt 650.000 kroner. Så vi må tenke litt mer på det, sier Lien. Så langt er dette er tapsprosjekt, men ekteparet akter å stå på likevel.

Alpinglede

I bakken er det i alle fall ingenting å si på alpingleden. Venninnene Rebecca Melene Jåbekk Bentsen og Mia Maria Dahl på 11 og 10 år synes det er supergøy å komme hit.

Inne i bua er det utleie av utstyr. Ikke så mye å velge i foreløpig, men det vil komme mer. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er kort vei hit når vi bor i Mandal og fin bakke, sier de to.