— Imamen kriminaliserer undertegnede, for den som fremmer rasismen kan straffes med inntil tre års fengsel, sa Tumyr i sitt innledningsforedrag.

Han stiller i retten uten advokat, og med leder av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Stig Andersen ved sin side. Tumyr har selv vært mangeårig leder av organisasjonen.

Uttalte seg i intervju

Bakgrunnen for tvisten med imam Akmal Ali fra Muslimsk Union Agder er et intervju med NRK Sørlandet i april i fjor.

Ali forklarte der hvorfor han ikke ønsket å møte Tumyr i en debatt:

— Han bygger hele sin virksomhet på rasisme, hat, propaganda og mye løgn. Han er aldri villig til å høre på andre. Derfor kan vi ikke ha noen dialog eller debatt med ham, sa Ali.

— Med denne rettsstridige sjikanen blir jeg nedvurdert som menneske og presentert som en frastøtende person, sa Tumyr i Kristiansand tingrett mandag.

Avviser krav

Han mener saken dreier seg om hans rett til å kritisere islam og vil ikke bli stemplet som rasist. Tumyr krever nå 75.000 kroner i oppreisning for ærekrenkelse.

— Han har all rett til å kritisere undertegnede uten å ty til rettsstridige karakteristikker. Alle må tåle skarp kritikk og krenkende ytringer knyttet til sin ideologiske overbevisninger, sier islamkritikeren.

Han viser til at imamen flere ganger har tilbudt seg å beklage uttalelsen sin, og tar dette som et bevis på at han selv mener han gikk for langt.

Men Ali har hele tiden avvist erstatningskravet som nå har vokst til 75.000 kroner.

— Dette blir spennende, sa Akmal Ali til Fædrelandsvennen før retten ble satt torsdag.

— Jeg håper han forstår hvor alvorlig hatkriminalitet er og at retten slår fast at man har lov til å ytre seg slik når man føler seg krenket, sier Ali om saksøker.

- Pardoks

Advokat Frank I. Hind er advokat for Ali. Han er nå i gang med sitt innledningsfordrag.

— Det er et paradoks at Arne Tumyr, som representerer SIAN, er den som saksøker Ali for ærekrenkelse. I innledningsfordedraget sitt kaller han muslimenes religion for "ond" og en "kreftsvulst" i samfunnet, sa Hind.

I retten torsdag sammenliknet også Tumyr islam med nazisme.

— Det er en type utsagn som er svært ekstreme og ytterliggående, men som selvfølgelg er lov å si, sa advokaten.

Han mener Alis utsagn på langt nær er så sterkt som dem Tumyr selv kommer med.

- I det vesentlige sant

Advokaten viser videre til praksis i norsk rett om at selv om noe ansees som ærekrenkende, vil den som stod bak utsagnet bli frikjent på grunn av ytringsfrihetens sterke stilling.

— Dersom utsagnet i det vesentlige er sant, er det sikker rett at man skal frikjennes, sier advokaten.

Han hevder Ali mente å karakterisere SIANs virksomhet, ikke Arne Tumyr som person. Derfor er utsagnet hans dekkende.

For å belyse dette er det hentet inn to sakkyndige vitner, forskerne Lars Gule og Sindre Bangstad.Disse skal forklare seg senere.

- Ba om det

Advokat Hind mener også at imamen må frikjennes fordi det er rimelig å si at Akmal Ali ble provosert av SIAN og Tumyrs krasse karakteristikker av islam og muslimer

— Her har Tumyr bedt om det, han kan ikke forvente annet enn denne type tilbakemeldinger. Og etter norsk rett kan den som medvirker til skade ikke kreve penger, sier Hind.

Har vunnet tidligere

Flere ganger tidligere har Tumyr gått til rettslige skritt når han er blitt koblet til rasisme.

I 2005 vant Arne Tumyr fram mot Human-Etisk Forbund etter rasistbeskyldninger i et leserinnlegg i Fædrelandsvennen. Forbundet ble dømt i tingretten, og måtte betale 30.000 kroner.

I 2012 inngikk Tumyr forlik med Bergensavisen. Avisen beklaget at de ikke hadde dekning for en tittelen der Tumyr ble omtalt som rasist, og betalte ham 30.000 kroner i oppreisning.