KRISTIANSAND: Voldtekt og seksuell omgang med barn under 16 år er de mest alvorlige anklagene i saken som startet tirsdag i Kristiansand tingrett. Begge de tiltalte nekter straffeskyld.

— Min klient har en helt annen forklaring på det som skjedde, og beskriver det som tulling, sier Sveinung Søndervik Johnsen, som forsvarer den 43 år gamle tiltalte kvinnen.

Den aktuelle hendelsen skal ha funnet sted i begynnelsen av 2006. Den tiltalte mannen (41) nekter for at han var inne på soverommet.

– Han avviser alt, sier forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

– Ble skamfull

Tiltalen bygger på at den fornærmede jenta var 14 år da hun ble utsatt for opplevelsen som umiddelbart satte dype spor i henne. Hun bodde da i ei bygd i indre Agder, under samme tak som kvinnen og mannen.

— Jeg ble skamfull og tenkte på å flytte ut, men visste ikke hvordan jeg skulle gjøre det. I stedet prøvde jeg ikke å fortelle det til noen, sa hun i retten.

Aktor Beate Rullestad-Jansen og den tiltalte kvinnens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen. Foto: Eivind Kristensen

Den nå voksne jenta kom til Norge som kvoteflyktning sammen med kvinnen og hennes to mindreårige barn i 2005. Allerede som sjuåring hadde hun forlatt sin egen familie.

Et omflakkende liv som barnearbeider, endte opp med at hun i 2003 ble hushjelp og barnepasser hos den tiltalte kvinnen i et land i Asia. Kvinnen tilhørte en høyere sosial klasse enn jenta.

— Skulle være slave

I Norge var det meningen at jenta skulle bruke alle sine krefter på skolen, men hun skal ha blitt satt til å jobbe som før: Vaske, lage mat og ta hånd om kvinnens barn.

— Hun sa jeg skulle være slaven hennes for alltid, sa den nå voksne jenta i retten.

Ifølge forsvareren avviser kvinnen at hun har utnyttet jenta.

— Hun har forsøkt å hjelpe henne, sier Sveinung Søndervik Johnsen.

Pågrepet

I april i fjor ble den 43 år gamle kvinnen pågrepet for fysisk og psykisk vold mot sine egne barn. I et vitneavhør med politiet fortalte barnevakten om voldtekten hun selv skal ha blitt utsatt for.

Saken bygger i stor grad på jentas forklaring, og det er ventet at forsvarerne vil så tvil om troverdigheten hennes. De stiller spørsmål ved om hun virkelig var 14 år da den angivelige voldtekten skjedde og ved tidspunktet jenta har oppgitt for hendelsen.

I retten kom jenta forøvrig med opplysninger om flere overgrep. Den 41 år gamle mannen skal ved to anledninger har begått seksuelle handlinger mot henne, som han ikke er tiltalt for nå.

— Jeg legger opp til ytterligere politietterforskning av disse forholdene, opplyste statsadvokat Rullestad-Jansen i retten.

Erkjenner

Den foreliggende tiltalen mot den 43 år gamle kvinnen inneholder ellers beskrivelser av en rekke tilfeller av trusler og vold mot de mindreårige barna hennes.

Mellom 2005 og 2015 skal hun ha utsatt dem for slag med gjenstander som linjal og gardinstang, og straffet dem på ulike nedverdigende måter.

— Hun erkjenner tilfeller av vold, men sier det har skjedd få ganger og i spesielle settinger, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen.