— De som har avtale om levering av såkalt «tilfeldig kraft» eller uprioritert kraft, har i avtalen at de må koble inn oljefyren når vi ikke kan levere elektrisk kraft. Så vidt meg bekjent har dette ikke skjedd før, sier informasjonssjef Ragna Marie Henden i Agder Energi.De fem kundene på Leire i Søgne er blant andre et gartneri som fra i dag morges ikke lenger kan bruke elektrisk kraft til oppvarming. Det samme gjelder 13 abonnenter i Lyngdal, blant dem Fibo-Trespo-fabrikken.Avtalen disse bedriftene har, er at de får kjøpe billig kraft når den er tilgjengelig. Nå får de smake avtalens bakside.- I Søgne må vi gjøre dette ikke bare på grunn av kulden, men også fordi det er ombygging av linjer i området. I Lyngdal derimot må de 13 store abonnentene over på olje fordi en trafo-kiosk ikke har kapasitet til å ta et så stort forbruk som vi antar kommer mandag morgen, sier Henden.Slår fredagsrekorden?

Grensen for rasjonering i Norge er på et forbruk på 22.500 megawatt per time. Fredag morgen var forbruket på 21.820 megawatt i timen mellom klokken 08.00 og 09.00.Denne rekorden kan slås i dag, etter det som skal være den kaldeste av de kalde nettene vi har hatt den siste tiden. Det er når næringsvirksomhetene og institusjonene åpner i de folkerike områdene langs kysten mandag morgen og strømmen skrus på, at forbruket kan stige rett til himmels.- Vi må bare håpe at folk skrur av strømmen hjemme før de går på jobb og skrur på, sier Henden.I området til det gamle Kristiansand Energiverk (KEV), var det i går et forbruk på 155 megawatt per time, mot 177 fredag og rekorden på 190 fra 18. januar 1996.Sikringsfeil

I helgen har det over hele Sørlandet vært en del mindre problemer på grunn av kulde og høyt forbruk.I Aust-Agder har det vært en del mindre utkoblinger av strømmen på grunn av sikringsfeil i enkelte områder på Eydehavn, Hisøy, Fevik, Høvåg, Lillesand, Tvedestrand og Narestø ved Arendal.I Vest-Agder har det vært tilsvarende på Randøyene, Flekkefjord og i Laudal-Sveindal-området, i tillegg til et område i Mandal på grunn av kabelsvikt.I Valle og på Hovden var det målt høyest strømforbruk fredag kveld i perioden klokken 19.00 og 21.00. Det vil si da hyttefolket inntok fjellheimen. Også på Evje ligger det an til rekordforbruk, opplyser Ragna Marie Henden.I vassdragene i Aust-Agder har det vært problemer med ising. Is tetter igjen ristene ved kraftstasjonen, slik at mindre vann kommer gjennom kraftstasjonene. Det var tilfellet både ved Rygene og Bøylefoss i tillegg til på Flatenfoss nedenfor Nelaug.