Av ARE ARCTABDER VIKPrisen ble overrakt av Per Arnt Nes, leder av HOKU, som berømmet sambygdingen for hans innsats i markedsføringa av Vegårshei, ungdoms— og idrettsarbeid.

I begrunnelsen for valget av Knut Sunde som kulturprisvinner nevnte Nes blant annet at Sunde så tidlig som i 1968 ga ut lokal telefonkatalog. Han har gitt ut lokal juleavis, han har fått trykket kunstkort fra Vegårshei, og vi må ikke glemme hans innsats i Vegårshei historielag, som han vekket til live etter lang tids dvale. Han har samlet inn, avspilt og systematisert gamle lydbåndopptak. Som leder av Vegårshei ski- og aktivitetssenter har han gjort en utrettelig innsats med å tilrettelegge forholda i slalåmbakken og skiløypene, en innsats som mange barn, unge og eldre har hatt stor glede av.

— Jeg er veldig glad for at jeg fikk æren av å dele ut kulturprisen til Knut, sa Per Arnt, som med et ekstra smil i øyekroken benyttet anledningen til å avsløre at det var Knut som i sin tid hadde lært han til å kikke på jentene.

— Jeg takker og tar kulturprisen til inntekt på vegne av som en representant for alle dere som er med på å skape noe for oss alle i bygda vår, sa en tydelig beveget prisvinner, som forøvrig kvitterte for prisen med en sang etter Jørgen Bråtane.

Men det var ikke bare Knut Sunde som fikk pris denne lørdagen. I forbindelse med tusenårsskiftet hadde Vegårshei kommune avsatt 20.000 kroner til to priser. Et utdanningsstipend for vegårsheiungdom på 10.000 kroner delt på en gutt og ei jente under utdanning i aldersgruppa 16-25 år, og et tilbakevendingsstipend til en familie med barn der en eller begge av foreldrene tidligere har vært hjemmehørende på Vegårshei.

Ti ungdommer søkte, og de heldige vinnerne ble Jan Rugnes og Aud Marit Olimstad. Tilbakevendingsstipendet gikk til familien May Britt og Ståle Værland med barna Åsvald (5) og Ingrid (2).

Men det var så uendelig mye mer enn utdeling av kulturpris og stipender under årets Vegårsheidagene 2000. Modellflyoppvisning, ponniridning, kirkeskyss, motorsykkeltur og danseoppvisning, for å nevne noe. Men helikopteret sviktet?

— Ja, og det beklager vi veldig. Vi hadde bestilt helikopter fra Fjellfly på Hovden i mai, men fikk avbud så sent som sist onsdag. Da var det lite vi kunne gjøre, forteller Knut Sunde, som så sent som lørdag morgen var i kontakt med alternative selskaper. Uten å lykkes.

Men vegårsheiingene ristet skuffelsen av sine skuldre og storkoste seg i det gode høstværet som velsignet årets Vegårsheidagene 2000.