Av JORUNN KRISTENSENIdeen var under utvikling allerede i 96-97, da Ingunn Salvesvold Jørgensen gikk på høgskolen. Da hun kom til Risør, nevnte hun ideen og interessen var stor, så fra 7.april har det bare gått en vei, og i full fart med det nye prosjektet.

¿ Det har gått kjempefort, men det er fordi, så hadde jeg planene klare da de ble presentert. Jeg og ei venninne planla å starte en naturbarnehage sammen, så hun har mye av æren for prosjektet, forteller lederen Ingunn Salvesvold Jørgensen. Samarbeid med speiderhytta

Barnehagen har også inngått et samarbeid med speiderne om bruk av speiderhytta på Gahrsjordet. Hvis det er ekstremt dårlig vær, eller det er andre ting, så har de mulighet for å bruke hytta til inneaktiviteter.

¿ Speiderne er veldig positive til prosjektet, og vi kommer til å samarbeide litt om forskjellige praktiske ting. Vi skal blant annet bygge en lavvo der oppe, og må forbedre toalettet litt.

Naturbarnehagene er et ganske nytt prosjekt, men det blir bare større og større interesse for dem. En av årsakene kan være at nye undersøkelser har vist at barn ofte er i dårlig motorisk form når de begynner på skolen, på grunn av mye stille inneaktivitet.

¿ Vi kommer til å jobbe mye for å lære barna hva naturen kan gi, men også hvor lett den kan ødelegges. Vi kommer ikke til å bruke noen form for lekeapparater, utenom naturen. Barna må lage sin egen lekeplass, og de kan få bruke kniv, tau og øks, men da må de også lære at de ikke bare kan gyve løs på naturen, sier lederen. Kjent område

Området er ikke nytt for barna, eller lederne. Det er et attraktivt område, og barnehagen er som regel der oppe på tur minst en gang i uka.

¿ Området her er jo tilgjengelig for alle. Vi må selvfølgelig regne med at andre kanskje kommer til å være her av og til, men synes bare det er koselig. Også tror jeg det er mye koseligere for besteforeldre eller andre som har lyst til å besøke barna, å komme opp hit, forteller Ingunn.

Den nye barnehagen vil først bli en ny avdeling til den gamle Frydenborg, og går nå bare under navnet Frydenborg Naturbarnehage. Planen er å bygge ut det gamle barnehagebygget med 60 kvadrat, slik at det er plass til å samle alle barna.

¿ Vi kommer til å være samlet nede i barnehagen en stund om morgenen, på Gardsjordet kommer vi til å være fra ni til tre, så barna møter i barnehagen og vi går samlet opp. Og hvis det en dag skulle være skikkelig dårlig vær, så har vi muligheten til å være nede i barnehagen, forteller Ingunn Salvesvold Jørgensen. Mange ideer

Siden det er en naturbarnehage, vil de jobbe mye med naturen. Nye ideer dukker opp, og de håper på å komme i gang med flere småprosjekter. Forurensing er også et sentralt tema.

¿ Vi kommer til å være opptatt av at vi ikke skal legge noe søppel igjen etter oss. Vi må holde området reint, og det er veldig viktig at det ikke ligger noe glassbråt og sånt rundt forbi, når barna skal herje rundt på området. Vi har også tenkt litt på å lage vår egen kompost, slik at barna kan se hvordan utviklingen går, og vise at avfallet faktisk blir til jord igjen. Også har vi lekt litt med tanken på å senere kanskje komme i gang med et fjellklatringsprosjekt, men da må vi ha veldig mye dyrt utstyr, forteller Ingunn Salvesvold Jørgensen ivrig.

Barnehagen starter 31.august, med to ansatte. Til neste år blir det kanskje aktuelt øke antallet til 15 barn og tre ansatte, for å prøve å dekke den store etterspørselen.

¿ Det ble egentlig fullt med en gang. Folk er kjempeinteressert, forteller den fornøyde prosjektlederen som gleder seg til å komme i gang.