Tallene for 2014 er ennå ikke helt klare, men ifølge Kristiansand Dyrepark vil antall besøkende ligge på like under 900.000. Det er en liten økning fra 2013 da de hadde 865.000 besøkende. Grunnen til at besøket ikke passerte 900.000 i år, er det gode været i juli. Da valgte mange stranda fremfor dyreparken.

— Selv om vi er litt skuffet over juli, er det likevel vårt nest beste år. Og vi har ambisjoner om å vokse i 2015 og tror det er mulig å passere en million gjester, sier Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark.

Tusen gjester

I første halvdel av 2014 lå dyreparken an til å få sitt beste år. Tallene viste at de hadde hatt sin beste forsommer. Klaffet alt, kunne de passere sin gamle rekord på 975.000 gjester.

Men juli ble så varm at mange droppet besøket i dyreparken. Kristiansand Dyrepark selv regner med at de gikk glipp av mellom 1000 - 1500 gjester hver dag i juli.

— Sommeren var veldig bra for rekrutteringen av turister til Sørlandet, men isolert sett for oss, mistet vi en del inntekter, sier Aamot.

I sommer antok Per G. Braathen i selskapet Braganza at de tapte en million om dagen på det gode været. Braganza eier dyreparken og en rekke andre selskaper innen reiseliv.

Rekord i 2015

Dyreparken hadde sitt beste besøksår i 2012. I tillegg til de 975.000 gjestene, hadde de også et overskudd før skatt på 41 millioner.

— Det var et år der det var stang inn på alt vi gjorde, så det er vanskelig å slå. Likevel tror vi at vi har mulighet for en rekord i 2015, sier Aamot.

Da åpner nemlig den nye Hakkebakkeskogen. Sist gang dyreparken åpnet en attraksjon fra Torbjørn Egners verden, var da Kardemomme By åpnet i 1991. Da ble besøket nesten doblet og passerte 500.000. — Vi har i de siste årene åpnet store attraksjoner som badeland og Abra Havn, men det er lenge siden vi har bygd noe med en så tydelig profil. Egner er noe som favner flere generasjoner, sier Aamot.

Lav krone

Også andre deler av turistbransjen er optimister framfor 2015. Daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig, mener det er realistisk å tro at 2015 kan bli et rekordår for Kristiansand Dyrepark.

I tillegg til at de har en ny attraksjon, vil også de dra nytte av at det har vært gode somre de siste årene.

— Dyreparken, skjærgården og sommeren blir trukket fram som motiver for at turister velger Sørlandet. Det at vi har hatt to gode somre bak oss, er veldig bra for landsdelen.

I tillegg er norsk krone svekket i forhold til euro og dollar. Det vil si at det blir dyrere for nordmenn å feriere i USA og Europa.

— Det vil nok være motiverende for å få flere barnefamilier til å velge å feriere i Norge, og da må vi få dem til å velge Sørlandet.

Utlandet

Kristiansand Dyrepark håper også at Hakkebakkeskogen skal føre til noen flere utenlandske turister. Torbjørn Egner er kjent blant annet i Danmark.

I tillegg blir også filmen om Kaptein Sabeltann vist i mange europeiske land.

Kronekursen vil også gjøre det billigere for danskene å feriere i Norge.

— Vi vet ennå ikke hvordan det vil slå ut i det danske markedet, men vi vil få den første pekepinnen om det i vinterferien, sier Heidi Sørvig.