— Det blir veldig gøy å komme tilbake å møte alle igjen. Jeg gleder meg til å se fansen igjen, sier Ernest Asante til Fædrelandsvennen.

Etter å ha scoret åtte mål og blitt Starts toppscorer i fjor ble den 26-år gamle ghaneseren solgt til Stabæk for i underkant av én million kroner før denne sesongen. Der har karrieren til eliteseriens raskeste fotballspiller tatt av. Han har allerede, etter 14 serierunder, levert flere målpoeng enn han noen gang gjorde over en sesong i Start. Med sju mål og seks målgivende pasninger på de siste elleve kampene er han den mest effektive spilleren i Norge akkurat nå. I sist runde var han avgjørende mot Strømsgodset, med mål og målgivende pasning i 2-0-seieren. Asante er kjapp med å gi suksesstrener Bob Bradley mye av æren for forvandlingen.

asante_bradley.jpg

— Han er en fantastisk person, som respekterer meg og tror på meg. Foran hver kamp har vi et møte. Det kan være forskjellige beskjeder til meg hver gang. Av og til får jeg beskjed om å gå rundt, noen ganger er det fornuftig å gå innover i banen. Stå høyt eller stå lavt. Bob vet alltid hvordan motstanderen er, og han gir meg forskjellige instruksjoner før hver kamp, sier Asante, som spilte høyrekant i Starts 4-4-2-system i fjor. I år har han en mer offensiv rolle i et 4-2-3-1-system.

Gir æren til Asante

— Klarte ikke Start få det beste ut av deg?

— Jeg vil ikke svare på det. Jeg hadde en fin tid der, og ble behandlet med så mye respekt i Kristiansand, svarer Asante.

Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, mener lynvingen må ta mye av æren for løftet selv.

Ernest Asante jubler for scoring mot Sarpsborgi fjor. Asante scoret åtte mål for Start i 2014. Foto: FOTO: JON ANDERS SKAU

— Han er en selvgående og profesjonell spiller. Det er ikke store justeringer som er gjort. Det han har jobbet med er å bli mer uforutsigbar enn det han har vært. Det har vi klart, sier Olsen, som mener farten til Asante er den råeste han noen gang har sett.

— Han er alltid en trussel, og uansett om backen er rask eller treg så blir de fraløpt av Asante, sier Olsen.

Backen som skal prøve å stoppe Asante lørdag blir trolig Robert Sandnes, en mann visstnok Asante ikke liker å spille mot.

— Men jeg er litt redd den farten hans også, samtidig føler jeg at jeg vet hva han gjør. Jeg skal ta ham, sier Sandnes og ler.

Han mener Start må unngå å gi Stabæk og Asante for mye bakrom.

— Der er han verdensklasse. Helt ekstrem, sier Sandnes, som gikk mye sammen med Asante på fritiden i Kristiansand.

Salgsobjekt

Ernest Asante tar selfie med en ung supporter etter kampen mot Strømsgodset forrige helg. Foto: Ruud, Vidar

Asante innrømmer at han savner Kristiansand og nettverket han bygde over fire år på Sørlandet.

— Jeg er for det meste inne når det ikke er trening, men det er slik jeg er. Av og til kan jeg ta en tur til Oslo-sentrum. Jeg savner Kristiansand og særlig Solomon Owello. Jeg måtte på besøk da vi hadde fri for et par uker siden, sier 26-åringen som kom til Start vinteren 2011. Oppholdet i Stabæk kan fort bli langt kortere enn det han hadde i Start.

— Jeg ønsker meg videre etter hvert, sier Asante.

Skjer det kan Start få en slump penger. I avtalen med Stabæk har klubben en videresalgsprosent.

— Det har de, men foreløpig har ikke interessen vært der. Han har bare vært her i noen måneder, påpeker Inge André Olsen.