— Det føles fullstendig feil at Åseral skal miste en så dyktig og godt likt lege, sier Rita Børtnes.

Sammen med Audun Forgard og Linn Charlotte Reigstad har de etablert aksjonsgruppe på Facebook. De har allerede sendt brev til statsminister Erna Solberg.

Les brevet:

Kommuneoverlege Ann-Margret Haaland sa frivillig opp jobben sin i forrige uke etter at Statens helsetilsyn kom med en prinsippavgjørelse rundt leger som nekter å sette inn spiral. Det kan legene ikke lenger la være å gjøre, og de kan heller ikke la andre kolleger gjøre jobben for seg.

Nekter

Haaland nekter å sette inn spiral på kvinner på grunn av sitt religiøse syn. Hun mener prevensjonsmidlet bidrar til å ta liv.

På et tidspunkt ville hun blitt stilt overfor valget om å utføre spiralinnsettelse eller slutte som lege. Hun valgte å komme helsetilsynet i forkjøpet.

Børtnes reagerer sterkt på at Haaland tvinges til å slutte.

— Dette har jo aldri vært noe praktisk problem i Åseral. Vi har to leger i kommunen der den andre kan utføre spiralinnsettelse, sier Børtnes.

Les også:

Frivillig

Hun mener også at fordi spiralinnsettelse er en frivillig handling, blir oppsigelsen til Haaland særlig opprørende.

— Jeg kan forstå at en lege ikke kan nekte å utføre handlinger som går på liv og helse. Men spiralinnsettelse er ikke livsnødvendig på den måten, påpeker hun.

Så langt har de fått 100 følgere på Facebook.

— Mange er opprørte over behandlingen av henne. Så da kan vi ikke bare la være å ikke gjøre noe, sier Børtnes som absolutt tror det nytter å sende brev til statsministeren.

Inn i ny stilling

Fullt så optimistisk er ikke Haaland selv.

— Det varmer veldig at de engasjerer seg slik. Men det skal nok mye til at helsetilsynet og departementet skal gi dispensasjon, sier Haaland.

Hun fortsetter ut måneden i jobben. Deretter går hun over i en midlertidig stilling som samfunnsmedisiner for Åseral, Hægebostad, Audnedal og Marnardal.

— Jeg har hatt en slik stilling som en del av min jobb, så det er jo ikke ukjent for meg, sier hun.

Jobben dreier seg blant annet forebyggende helsearbeid, smittevern og tilsyn med skoler.