Ikke lenge etter at de siste rakettene var skutt opp, slo været om fra regn til snø. I Åseral har det kommet tett snødrev i formiddagstimene.

— Nå snør det som bare det. Endelig, rapporterer Kristin Ljosland ved Ljosland skisenter.

Mye regn

Skisenteret på Ljosland har hatt en treg start på vinteren med mye regn før nyttår. Alpinanlegget åpnet ikke før 2. juledag.

Dette bildet ble tatt på Ljosland klokka 15.50 1. nyttårsdag. Foto: Jannicke Tharaldsen

— Sammenliknet med i fjor, da vi startet snøproduksjon i november, har starten på årets sesong vært langt verre. Nå håper vi at det snur, sier Ljosland, som melder om at Ljosland har alle trekk og fem nedfater åpne. Snødybden målte 65 centimeter.

Klargjør hovedtrekket

Bortelid skisenter har kun åpnet to av sine 14 nedfarter så langt denne vinteren. Nå håper senteret at hovedtrekket kan åpne om kort tid.

— Hovedtrekket er klargjort og det ser ut til at vi kan åpne det om kort tid. Frem til nå har kun familietrekket og skibandet vært åpent. Det har vært mye regn den siste tiden, men nå ser det endelig ut til at vi får nok snø, sier Liestøl.

Eikerapen sliter

Eikerapen alpinanlegg har fått det tøft denne vinteren. Anlegget som ligger cirka tre mil sør for Bortelid og Ljosland, har vært neste helt uten snø.

— Det har vært helt tragisk så langt, og den siste tiden har vi hatt striregn. Vi produserte en dag med kunstsnø for 14 dager siden, og det er alt. I fjor kjørte vi opp bakken med snøscooter 21. november og startet snøproduksjon 29. november, sier Kenneth Abrahamsen, driftsleder ved Eikerapen Alpinsenter.

Snøfallet 1. nyttårsdag var svært etterlengtet for Abrahamsen.

Folk teller på knappene

— Det var et flott syn, men alt avhenger av temperaturen de neste dagene. Vi må ha en stabil kulde for å ha sjanse til å åpne anlegget, sier driftslederen.

Hvilke konsekvenser har den dårlige starten på sesongen?

— Det er litt vanskelig å si nå, men folk teller nok på knappene om de skal kjøpe årskort eller ikke, sier Abrahamsen.

Hovden åpent igjen

Hovden skisenter måtte i går stenge anlegget på grunn av sterk storm og kastevind opp mot 32 meter i sekundet. I dag var forholdene betraktelig bedre.

— Vi har fremdeles en vind på 10 meter i sekunder på toppen av fjellet, men alt er åpent. Det har snødd hele morgenen og forholdene er greie, forteller Sture Christian Pilegård, daglig leder ved Hovden Skisenter.

På Brokke var tre av fire nedfarter i aktivitet på årets første dag.

- Ikke unormalt

— Forholdene er bra. Det er litt snø i lufta og sikten er ikke gal, sier Sven Brokke, daglig leder ved Brokke Alpinsenter.

— Det har ikke vært så mye mindre snø enn normalt. Problemet har vært at kjølen har manglet. I dag er det rundt null grader, men det ser ikke så galt ut de neste dagene, sier Brokke.

Det var optimisme også ved Ålsheia Skisenter i Sirdal.

Ingen panikk

— Folk storkoser seg i bakken, og i morges fikk vi et lite dryss snø. Vi har klargjort fem av seks trekk og har tre fullt preparerte nedfarter, sier Ole Andreas Vasshus, driftsleder ved anlegget.

Ålsheia har også fått smake den milde vinteren.

— Den siste tiden har vært et sorgens kapittel, men det ingen grunn til panikk. Fremover ser det ikke så verst ut, sier Vasshus.