«Etter Statens helsetilsyns vurdering anses du å være til fare for sikkerheten i helsetjenesten. (.....) du har gitt uforsvarlig helsehjelp og vist manglende faglig innsikt en rekke ganger», skriver helsetilsynet i et brev til legen.

I brevet blir kirurgen opplyst om at helsetilsynet suspenderer autorisasjonen mens tilsynet vurderer om han skal miste autorisasjonen, helt eller delvis. En suspensjon innebærer at kirurgen ikke kan jobbe som lege, og hensikten er å forhindre at han tar seg jobb andre steder.

Fikk sparken

På Sørlandet sykehus får han ikke mer jobb. Der fikk han sparken i mars i 2014, etter at det var kommet en rekke klager mot ham.

Han gjorde en hemoroide-operasjon på en pasient som hadde hatt samme operasjon fire måneder tidligere. Retningslinjene sier det skal gå minst seks måneder. Pasienten ble akutt lagt inn igjen med kraftige smerter, og en tarm som lakk. Etter et lengre sykehusopphold, måtte pasienten opereres igjen.

En pasient med kneprotese med rødt og hovent kne ble innlagt. Da hadde han CRP (måling av betennelse) på 43, som steg til 162 og videre til 484. En generell regel er at CRP under 50 tyder på virusinfeksjon, mens CRP over 50-60 tyder på infeksjon med bakterier eller sopp. Likevel fikk ikke pasienten noen behandling i flere dager.

Klippet urinrøret

Kirurgen har også klippet hull i urinrøret til en tredje pasient, og brukt feil nagle på feil sted hos en fjerde pasient med brukket bein.

I tillegg skal kirurgen flere ganger ha nektet å komme når turnuskandidater har bedt om det, for å se til akutt syke eller nyopererte pasienter.

Helsetilsynet skriver:

— Vi mener det er grunn til å tro at du er uegnet på grunn av grov mangel på faglig innsikt og uforsvarlig virksomhet.

Suspensjonen varer i seks måneder, men kan forlenges dersom ikke helsetilsynet er ferdig med å vurdere om han skal miste autorisasjonen helt.