Denne saken ble publisert 28. mars 2015.

EVJE OG HORNNES: Trekker til Evje for å finne gode skiforhold.

— Det er fantastisk her. Løypekjørerne gjør en imponerende jobb.

Mette Håverstad

— Det er fantastisk her. Løypekjørerne gjør en imponerende jobb, sier Mette Håverstad, Tetyana Haaverstad, Pernille Vea og Siri Belland fra Engesland i Birkenes kommune. I vinter har de trent til Hovden Tour i lysløypa i hjembygda, men da snøen forsvant måtte de trekke litt mot nord. I nabokommunen Evje og Hornnes fant de mil på mil med oppkjørte løyper den onsdagen de besøkte skianlegget.

— Nydelig, sier damene før de legger ut på en tur som skal bli på to - tre mil.

Det er i år kjørt opp 100 km med løyper ut fra Høgås, men det ligger til rette for 140 kilometer.

I fire kommuner

Treningsvenninnene starter som de fleste fra Høgås skianlegg. Her er det både lysløype, konkurranse— og treningsløyper, samt godt utgangspunkt for familieturer. Like ved siden av ligger også en liten slalåmbakke. Løypenettet er utvidet til 140 kilometer og strekker seg innom fire kommuner.

Geir Magne Feed

Men man kan koble seg inn på skiløypene fra flere steder. For mange er det raskest å kjøre til Bjorvatn på riksveien mellom Vegusdal og Evje, og gå inn derfra. Andre mulige startsteder er Flatebygd skianlegg, det store hytteområdet på Gautestad eller fra Førevann i Froland kommune.

Det populære utsiktspunktet Himmelsyna ligger 649 meter over havet, og er i grenseland mellom tre kommuner; Evje og Hornnes, Froland og Birkenes. Noen av de mest brukte turløypene går til denne toppen eller rundt.

  • I vinter har vi klart å holde oppe 100 kilometer med løyper.

Mette Håverstad, Tetyana Haaverstad, Pernille Vea og Siri Belland fra Engesland har kommet til Høgås fordi tre av dem trener til Hovden Tour. Foto: Roald Ankersen

Til denne sesongen ble det laget en helt ny trasé til toppen av Himmelsyna. I tillegg er en 30 kilometer lang runde ved Høgås koblet sammen med løypenettet. Der går man inn i Bygland kommune.

Anbefalt tur

Skigruppa i Otra Idrettslag er ansvarlig for løypekjøringen, og drifter hele anlegget. Gjennom sommeren og høsten planerer de i terrenget, og nesten hver dag/natt vinteren gjennom kjører de løyper. Hvor de har vært hver dag kan følges på www.skisporet.no.

— Mye skal skje om vi ikke har gode forhold i hovedløypene fra Høgås og inn til postkassa ved Himmelsyna.

Geir Magne Feed

— I vinter har vi klart å holde oppe 100 kilometer med løyper, men det ligger til rette for 140 kilometer, sier Geir Magne Feed. Han er løypekjører, leder av skigruppa i Otra IL og leder driftsselskapet som har ansvar for løypenettet.

Margrethe Gautestad som er på tur med barnebarnet Fredrik Klungeland (8). Denne dagen skulle de gå kosetur inn mot postkassa ved Himmelsyna. Foto: Roald Ankersen

Den siste tiden har det blitt en del mildere, men Feed tror de skal klare å holde gode løyper også gjennom påsken.

— Mye skal skje om vi ikke har gode forhold i hovedløypene fra Høgås og inn til postkassa ved Himmelsyna, sier han.

— Noen mer ukjente løyper du vil anbefale?

— Fra Høgås og rundt Kjuklingheia går det en fin og familievennlig løype på 8,5 kilometer. Den er merket som grønn og er av letteste typen, sier løypekjøreren.

Kosetur

— Vi har flere ganger gått til Himmelsyna, men i dag skal vi bare gå en liten kosetur med bål og niste, sier Margrethe Gautestad som er på tur med barnebarnet Fredrik Klungeland (8). De smiler og myser mot den sterke vårsola og gleder seg over å ha noen av landsdelens beste skimuligheter i hjemkommunen sin.

Egil Ramse

— Vi bor på Hornnes og er her veldig ofte, sier Gautestad.

  • Det er nydelig. Jeg er her så ofte jeg kan.

Egil Ramse fra Evje trener i løypene ved Høgås så ofte han kan. Foto: Roald Ankersen

Trening

Det er også Egil Ramse fra Evje. Han holder en liten annen fart der han kommer skøytende i krysset mellom sporet til Himmelsyna og sløyfen som går mot Førevann.

— Det er nydelig. Jeg er her så ofte jeg kan. I dag er det som et stuegulv, sier Ramse, og peker på de flate skøyteløypene. Andre bruker metaforen «trikkeskinner» om sporene for klassisk ski.

Ramse opplyser at grunneier og løypekjører Trygve Joklid hadde vært oppe klokken fire på natta for å kjøre løypemaskinen.

— Det er helt topp kjøring her, sier Ramse, før han tar fatt på de siste fem kilometerne for dagen.