Her omgjøringen for tungtrafikk over fire meter. Foto: Google Maps.
Her går omkjøringen for vanlige personbiler og rutebusser. Foto: Google Maps

Europaveien holdes fremdeles stengt etter israset søndag ettermiddag.

SISTE: Også østgående trafikk omdirigeres. De må kjøre via Bjelland inntil videre.

Det opplyser trafikkoperatør Svein Roger Dalen ved Veitrafikksentralen klokka 14.30. Årsaken er at omdirigeringen for trafikken vestover har ført til kødannelse og saktegående trafikk.

— Det er for å få bedre trafikkflyt, sier Dalen.

Kan bli snøvær

— Det er kun utrykningskjøretøy som til nød får lov til å kjøre på den stengte veien, forteller seksjonsleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Tor Alf Høye, til Fædrelandsvennen.

Omkjøringen for personbiler og busser går via fylkesvei 461 fra Brennåsen og videre på fylkesvei 455 mot Mandal.

«Ved kontrollstasjonen på Rige blir det delt ut lapper med en bestemt farge til vogntogene klarert til å kjøre omkjøringsvegen via fv.455 og fv.461, mens de som får en annen farge kan kjøre til Søgneområdet. Dette gjøres for å få enklere og raskere trafikkdirigering i Brennåsen,» skriver veivesenet i en pressemelding.

I samme pressemelding, klokka 14.45, skriver Høye at været byr på utfordringer.

— Det kan bli utfordrende med fremkommelighet på omkjøringsvegene hvis det blir snøvær, og det ser nå ut til, ifølge prognosene, at det kan det bli i de høyereliggende strøk rundt Finsland.

Tungbiler må kjøre om Evje

— I tillegg stopper vi alle tungbiler på Rige, fordi det er begrenset høyde ved Nodeland, forteller Høye. Tungtrafikk stanses også i Marnarkrysset i Mandal for å dirigeres til rett omkjøringsvei.

Tunge kjøretøy over fire meters høyde må kjøre riksvei 9 og fylkesvei 42. De må dermed ta turen opp til Evje før de kan kjøre sørover mot Mandal.

Omkjøringene har ført til store køer for den vestgående trafikken.

Det jobbes fremdeles med å fjerne is fra rasstedet ved Trysfjorden. I løpet av dagen har skyttere brukt både hagle og rifle for å få ned store isklumper fra fjellsiden.

Byggeleder Tor Åge Smalås i Statens Vegvesen sa rundt klokka 14.30 at veien må holdes stengt inntil videre og at han ikke har noen opplysninger om når den åpnes igjen.