17-åringen ble pågrepet på en stjålet moped i Søgne mandag etter å ha vært etterlyst. Ranet skal ha blitt begått lørdag ettermiddag i Mandal.

— Han er siktet for grovt ran med skytevåpen, som har en strafferamme på tolv års fengsel. Fornærmede er en gutt i tenårene, sier politiadvokat Cecilie Pedersen Hille.

Ladd skytevåpen

Det var det angivelige ransofferet som selv anmeldte saken.

Han har forklart at det ble brukt et ladd skytevåpen til å true med under ranet. Farens forklaring om hendelsen er sammenfallende med sønnens.

Siktede nekter straffskyld, men har erkjent at han fikk tak i ei klokke og 4000 kroner fra tenåringsgutten.

— Han sier han ikke har brukt makt for å få dette, sier Pedersen Hille.

Det angivelige våpenet som ble brukt, er ikke funnet.

Vitner skal avhøres

Politiadvokaten ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor ranet skjedde, heller ikke om det skjedde på gaten eller innendørs.

Hun sier at siktede og fornærmede ikke kjenner hverandre.

En rekke vitner var til stede da ranet skal ha blitt begått. Noen skal ha vært venner av siktede og noen venner av fornærmede. Disse har ennå ikke blitt avhørt.

Barnekonvensjonen begrenser varetektsfengsling av personer under 18 år. Den skal bare brukes som en siste utvei.

Kristiansand tingrett er enig med politiet i at det er nødvendig å holde 17-åringen innesperret i to uker med brev- og besøkskontroll.

- Vanskelig helsemessig

Begrunnelsen er at han er mistenkt for en alvorlig straffbar handling og at det er fare for bevisforspillelse. Gutten er tidligere domfelt for vold og trusler.

Forsvarer Cecilia Dinardi mener varetektsfengsling vil være en belastning for klienten ettersom han over tid har vært tvangsplassert på en barnevernsinstitusjon.

— Min klient er preget og befinner seg i en vanskelig helsemessig situasjon, sier Dinardi til Fædrelandsvennen.