Fra 21. mai vil all lokal journalistikk fra Lindesnes avis og Farsunds avis bli publisert på nett. Abonnentene vil få tilgang til alle saker, mens «gratispassasjerene» bare får tilgang til noen av sakene. Samtidig blir det bare utgitt avis fire dager i uka.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Mange positive

— Forventer dere sterke reaksjoner?

— Det er tidlig, men tilbakemeldingene så langt er 95 prosent positive. De synes det er spennende og har klare forventninger til grepene vi gjør. Samtidig er de opptatt av reduksjonen i antall avisdager. Men de ser også at vi leverer bra nyheter på nett, sier ansvarlig redaktør i Lindesnes avis, Fridtjof Nygaard.

Forventer reaksjoner

Redaktørkollega Sveinung W. Jensen i Farsunds avis forventer derimot sterkere reaksjoner på omleggingen. Farsunds avis blir hetende Lister, noe han tror vil skape litt rabalder i Farsund.

— Vi satser mer regionalt, og tror Lister vil være et godt merkenavn når vi også satser videre mot Kvinesdal og Flekkefjord, sier Jensen.

— Hvordan håndterer avisene negative reaksjoner fra leserne?

— Jeg skal forsøke å svare hver enkelt henvendelse, og forklare hvorfor vi gjøre endringen, sier Jensen.

Risikerer

Sterkere digital satsing skjer på bakgrunn av lesernes stadig økende digitale vaner. Dermed mener avisene det er riktig å flytte ressurser fra papiravis og over mot det digitale.

— Avisenes deres skal bli bedre, men for trofaste eldre papirabonnenter må jo tilbudet bli dårligere?

— Jo, vi risikerer at noen lesere er misfornøyde med færre utgivelser. Selv om snittalderen på våre lesere er 60 år, er de også gode på det digitale. Vi vet at Lindesnes som avis er svært avholdt, og derfor er vi også opptatt av opprettholde kvaliteten på den. Resultatet er at vi nå lager en redigert papiravis med gode saker som er videreutviklet, og i papiravisen skal vi også ha eksklusive papirsaker vi er alene om, forklarer Nygaard.

Bedre totalpakke

Jensen er av samme oppfatning, og tror den totale pakken vil bli mye bedre. Noen saker vil gå på nett før papir.

— Hvordan klarer dere å få en bedre avis når dere flytter ressurser fra papir til det digitale?

— Totalpakka blir bedre. Papiravisen skal redesignes og få et nytt uttrykk. Det blir en bedre papiravis på innhold og design, og det tror jeg leserne vil merke, mener Nygaard.

Han håper at flere unge lesere på nett skal bli abonnenter, og redaktør Jensen tror navnebyttet vil gi en positiv effekt utover i distriktet. At konkurrenten Lyngdals avis satser hardt i Lyngdal, anser ikke Jensen som en reell trussel.

— De er mer ultralokale, mens vi fanger opp mye bredere stoffområder og over et langt større geografisk område.

Besparelser

Redaktørene ønsker ikke å uttale seg om hvor store besparelser grepene vil gi. I stedet poengterer begge at innsparte penger på trykking og distribusjon av to aviser per uke skal investeres i produktet. I praksis vil det si at avisene oppbemanner nettdeskene og antall reportere på kveldstid.

— Annonseinntektene blir vel mindre etter omleggingen?

— Vårt anslag er at vi mister litt på forsidene våre, men mengden annonser vil flyttes til de andre dagene vi utgir avis, sier Jensen.