Jenny Rova og Johan Strömberg er ikke alene når det gjelder å legge igjen penger hos alternative behandlere.

Ifølge siste tilgjengelige tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin(NAFKAM) brukte nordmenn årlig 4,7 milliarder på alternativ behandling i 2012, og av dem gikk 3,8 milliarder til besøk hos alternative behandlere.

— Det var mer enn hva nordmenn betalte i egenandeler til den offentlige helsetjenesten det året, sier Ola Lillenes, informasjonssjef NAFKAM.

LES OGSÅ: Melissa våknet ti ganger i løpet av natten

- Ofte har foreldrene vært hos både lege og helsestasjon først

En spørsmålsrunde til utvalgte alternativbehandlere viser at ingen har hverken konkrete tall eller anslag på hvor mange som henvender seg med spedbarnsrelaterte plager.

Helge Skåtun, Norsk Osteopatforbund

Flere ulike alternative behandlere bekrefter at de får spedbarn med symptomene uro, søvnvansker og kolikkplager inn på klinikkene.— Ofte har foreldrene vært hos både lege og helsestasjon først. Som regel er det ikke noe alvorlig galt, det kan være så enkelt som at barnet har fått noen uvaner ved å ligge mer med hodet til den ene siden, slik at musklene på en side blir litt kortere og det skaper en liten skjevhet som er ubehagelig for barnet når det strekker seg, sier Helge Skåtun leder i Norsk Osteopatforbund.

Osteopatforeningen er nøye med å vektlegge at de behandler spedbarn med skånsomme og myke teknikker, og siden de ikke har fullt utviklet skjelett og leddstrukturer så er de forsiktige med manipulasjonsbehandling.

Manuellterapeutene bekrefter pågangen.

Erik Aarum i interessegruppen for barnemanuellterapi. Foto: Privat

— Ja, det er bekymrede foreldre som kommer fordi spedbarnet deres gråter mye, sover dårlig eller på annen måte gir uttrykk for å ha vondt. Mitt inntrykk er at det er økende pågang hos manuellterapeuter som behandler barn. I min praksis ser jeg rundt 10 nye barn i uken med overnevnte plager, forteller Erik Aarum i interessegruppen for barnemanuellterapi.- Dersom barnet har et stivt område i nakken, ryggen eller bekkenet, kan manuellterapeuten på en meget skånsom måte forbedre bevegeligheten, legger han til.

Les også: Barnespesialist mente sovemedisin var løsningen, da begynte vandringen til alternativbehandlere

Ønsker autorisasjon

Hva som regnes som alternativ behandling defineres og reguleres ulikt verden over. I Norge defineres det av loven om alternativ behandling, som går inn på formålet med behandlingen og hvem som kan behandle hva. Dette har konsekvenser for både din økonomi og dine rettigheter som pasient.

Kostnadene til alternativ behandling gir vanligvis ikke rett til refusjon, det vil si at du må betale hele behandlingen selv.

Et annet kjennetegn ved alternativ behandling er at den i hovedsak foregår utenfor det offentlige helsevesenet, selv om det fins unntak fra dette.

For over ti år siden ble det vurdert om akupunktører, naprapater, osteopater og manuellterapeuter skal få autorisasjon. I fjor høst foreslo Helse- og omsorgsdepartementet å autorisere manuellterapeuter særskilt.

De andre gruppene er ikke omfattet av dette forslaget. Høringsfristen gikk ut tidligere i år, og saken er nå til behandling.

- Kan starte opp i morgen

— Foreldre bør være klar over at de har et svakere rettsvern når barna mottar behandling fra ikke-helsepersonell, sammenlignet med det fra helsepersonell, sier Ola Lillenes, informasjonssjef NAFKAM.

Selv om de aktuelle forbundene har spesifikke krav til medlemmers utdannelse og bakgrunn, kan enhver kalle seg osteopat, naprapat eller

Ola Lillenes, informasjonssjef i NAFKAM

lignende og utøve slike behandlinger: Dette er ikke beskyttede titler.

— Satt på spissen, kan enhver leie et lokale i dag og starte med alternativ behandling i morgen, sier Lillenes.

— Manglende medisinsk kompetanse hos en behandler kan medføre risiko for at symptomer som krever virksom behandling blir oversett eller feiltolket. Man bør derfor ikke bruke alternativ behandling i stedet for nødvendig medisinsk behandling, presiserer han.

Særlige krav til spedbarnsakupunktur

Akupunkturforeningen forteller at det stilles særlige krav til akupunktører som er medlem av foreningen.

Cecilie Brewer, leder i Akupunkturforeningen Foto: Langset, Kristine Grue

- Vi stiller krav til 240 studiepoeng totalt for alle akupunktører, men i tillegg oppfordres spesifikk etterutdanning for dem som skal behandle barn, sier leder Cecilie Brewer.Hun råder alle foreldre til å kun å velge blant behandlere som er medlem av Akupunkturforeningen.

— I ytterste konsekvens kan en som kaller seg akupunktør, men som ikke har kompetanse, forårsake nerveskade og endatil pungterte lunger, sier hun.

- Bare det å oppleve at man får hjelp, gjør at ting blir bedre

— Det vil være leger som forholder seg strengt til det skolemedisinske, og det vil være dem som er mer åpne for å reflektere rundt alternativ behandling. Her har ikke Legeforeningen noen policy, kun ulike synspunkter, sier Holgeir Skjeie,allmennlege som svarer på vegne av Legeforeningen.

Skjeie er også nestleder i Norsk Forening for Allmennmedisins referansegruppe for medisinsk akupunktur.

— Men vi kan ikke aktivt anbefale pasienter å oppsøke alternativ behandling når det ikke er noe alvorlig galt med barnet, men man likevel ikke er kommet i mål med hensyn til å

Lege Holgeir Skjeie

lindre plagene. Dette fordi alternativ behandling ikke kan vise til dokumentert effekt. Leger er trygt forankret i faget og forholder seg til det rent vitenskapelige, legger han til.

Han mener foreldre er i sin fulle rett til å begi seg ut på vandring, så lenge de ikke skader barnet.

Men de bør ha i mente at manipulasjon av rygg og nakke ikke alltid er uproblematisk, og man kan stille spørsmål ved om det er etisk riktig å stikke nåler i en baby hvis det ikke har effekt og drikke urter dersom man ikke vet hva de inneholder.

— Hva er legers svar til foreldre som opplever at barna blir bedre eller kvitt plagene etter å ha vært hos alternativ behandling?

- Når man kommer i behandling, alternativ eller ei, vil man helt naturlig begynne å føle seg bedre, det kalles forventningens effekt. Bare det å oppleve at man får hjelp, gjør at ting blir bedre. Forskjellen er at i min kliniske praksis er jeg klar over hva som er hva, hva som er effekten av pillen og hva som er effekten av samtalen. I en studie har jeg nylig sett på akupunkturbehandlingved spedbarnskolikk. Den ene gruppen fikk babyen nåler, i den andre ikke, men foreldrene trodde det. Etter at behandlingen begynte, så man en nokså lik reduksjon i gråt i begge grupper, ergo akupunkturen hadde ingen effekt, sier Skjeie.

--- FAKTA OM ALTERNATIV BEHANDLING:

Med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helsetjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell. Behandling som utøves i helsetjenesten eller av autorisert helsepersonell, omfattes likevel av begrepet alternativ behandling når det brukes metoder som i all vesentlighet anvendes utenfor helsetjenesten.

Alternativ behandling kan ikke vitenskapelig dokumentere at behandlingen faktisk virker. Når effekten kan dokumenteres, er ikke behandlingen lenger alternativ.

Dette er ikke lov:

  • Alternativ behandlings-bransjen har kun lov til å tilby behandling som lindrer eller demper symptomer - de kan ikke love behandling eller kurering mot sykdommer.

  • Markedsføringen av behandlingen skal dessuten «kun gi en nøktern og saklig beskrivelse av virksomhetens art», ifølge alternativ behandlingsloven.

Fakta om osteopati:

Osteopaten undersøker sammenhenger i kroppen og behandler plagene med hendene. Osteopaten behandler akutte og kroniske belastningslidelser. Målet med osteopatibehandling er å finne funksjons- og bevegelsesforstyrrelser og å normalisere disse. Det er viktig å finne årsakssammenhenger. Ofte opplever pasienten at osteopaten behandler et annet sted på kroppen enn der smertene sitter. (fordi rister det i rattet på bilen, er det kanskje ikke rattet det er noe feil på, men det er der du kjenner det)

Fakta om akupunktur:

Akupunktur har eksistert som behandlingsmetode i over 2000 år. Spør du en akupunktør om hvorfor akupunktur virker, kan han enten velge å svare utfra tradisjonell kinesisk medisinsk (TKM) teori, eller han kan velge å svare utfra et biomedisinsk perspektiv. TKM har en egen forklaringsmodell som er et resultat av årtusener med erfaring, kinesisk kultur, filosofi og virkelighetsforståelse. Medisinsk akupunktur forklarer derimot effekten ut fra moderne vitenskapelige modeller og bruker akupunktur som et integrert verktøy i sin praksis.

Fakta om manuellterapi

Manuellterapeuter er eksperter på muskel- og skjelettsystemet. Manuellterapeuter undersøker, vurderer og behandler plager i muskel- og skjelettsystemet for å gjenopprette eller bedre kroppens funksjoner. Alle manuellterapeuter er autoriserte som fysioterapeuter. Undersøkelse og behandling for barn under 12 år er dekkes av folketrygden og er kostnadsfritt for pasienten når manuellterapeuten har kommunal avtale.