Alle de fire charterflyene til Gran Canaria og Tenerife i vinterferien fra Kjevik er fulle. Foto: Uglum Morten

– Det er fullt i helgene. Midt i ukene har vi fortsatt noen hull. Færre booker hele ferien sin på fjellet. Det er langhelger som gjelder, sier turistvert Kirsten Leira ved Hovden turistkontor.

Det er fortsatt en del dager igjen før Agder-fylkene tar vinterferie. Men ifølge turistverten er trendene klare.

– Folk drar oftere på ferie. En konsekvens av det er at de drar på kortere ferier og gjerne kortere varsel. I tillegg tar man gjerne med hele storfamilien med besteforeldre og andre som hører med. Dette har vært en klar trend de siste årene, sier Leira.

Støttes

Turistverten for vintersportsstedet får støtte av Evy Ann Hummervoll. Hun er avdelingsleder for Berg-Hansen Sørlandssenteret og Kristiansand, som er det største reisebyrået i Agder.

– De siste to årene har sørlendinger fått bedre og bedre økonomi. Da prioriteres ferie med en gang. I tillegg til sommerferie tar man seg ofte både en og to ferier til, forteller Hummervoll.

Berg-Hansen formidler for det meste tradisjonelle syden— og storbyferier.

– Gran Canaria og Tenerife er definitivt det mest populære reisemålet i vinterferien. Men Danmark, Sverige og engelske storbyer er også populært, sier avdelingslederen.

Fullbooket vinterferie

Fra Kristiansand lufthavn Kjevik går det fire charterfly første helga i vinterferien. Lørdag går to fly til Gran Canaria. Dagen etter letter to charterfly med Tenerife som reisemål.

– Alle fire charterflyene er fulle. Barnefamilier kommer hjem helga etter, mens par ofte er på tur i både to, tre og fire uker, forklarer Hummervoll.

Reisebyrået må nå sende solhungrige sørlendinger via Sandefjord og Stavanger.

– Nå leter vi grundig etter ledige plasser fra Torp og Sola. Heldigvis har ikke nabofylkene vinterferie samtidig som oss, sier hun.

Jubler for flere ferier

Denne uka strømmer vinterferierende dansker til Hovden. Neste uke er det telemarkingene sin tur. I uke 9 fyller rogalendingene opp Hovden, mens egdene inntar sitt største vintersportssted i uke 10. – At fylkene har vinterferie i forskjellige uker betyr flere fulle senger og penger i kassa. I fjor hadde både Agder, Telemark, Rogaland og Danmark fordelt på to uker. Det var ikke gunstig verken for oss eller for gjestene, sier Leira.

Hun forteller at det er like god booking fra Rogaland som fra Agder-fylkene.

– Det kommer veldig mange rogalendinger i deres vinterferie. Faktisk har det vært bedre belegg i rogalendingenes ferieuke enn i egdenes enkelte år. Telemarkingene er derimot ganske trofaste mot vintersportsstedene i sitt eget fylke, sier turistverten.

Ikke til Dyreparken

Direktør Pål Winter på Rica Dyreparken Hotel forteller at de ikke har stor pågang i vinterferien.

– Det er langt fra fullt i vinterferien. Bookingen er på nivå med fjoråret, så vi ender nok med et helt greit belegg, sier han.

– I fjellet er det veldig mye snø i år. Det er ikke positivt for oss. Men det er en del som velger å dra på ferie i siste liten, og da er vi et godt alternativ, forklarer Winter.