Senterpartiets fylkesleder, Thor Jørgen Tjørhom, er lei av at den indre striden i partiet. Sammen med styret foreslår han Trygve Slagsvold Vedum som ny partileder. Foto: Kjetil Reite

Regjeringen ønsker færre politidistrikter, flere politi som patruljerer og en responstid ned mot ti minutter.

— Det de har lagt opp til er et døgnkontinuerlig og ansiktsløst politi. Jeg er redd for at kravet om ti minutts utrykningstid skal ta oss bort fra nærpolitiet, sa Senterpartiets Jenny Klinge til fylkesårsmøte til Vest-Agder Senterparti på lørdag.

Hun fikk noe motbør fra Senterparti-medlem og tidligere politimann Reidar Heivoll.

— Vi må prioritere de viktigste oppgavene, og da er responstid en av dem. Vi må ikke drømme oss bort i hvordan det burde vært, sa Heivoll.

Prioritere

Reidar Heivoll har 35 år bak seg i politiet. Han viser til Fædrelandsvennens intervju med operasjonsleder Ingrid T. Mæhre. Lørdag fortalte hun om hvor frustrerende det er med det hun oppfatter som altfor lang responstid i Agder.

— Responstid har blitt prioritert altfor lite. I stedet har den operative styrken blitt satt til andre gjøremål, slik som fangetransport, sier Heivoll.

Han mener det trengs en hardere prioritering.

— Vi må kanskje prioritere ned andre ting, som at vinningskriminalitet ikke alltid etterforskes. Og vi må ikke på død og liv holde liv i alle lensmannskontorene, sier Heivoll som presiserer at han ikke vil gjøre seg til talsmann for noen sentralisering.

— Det har for eksempel blitt foreslått seks politidistrikter. Det synes jeg høres helt vilt ut, sier Heivoll som ikke vil være med på at han er uenig med Klinge.

— Hovedbudskapet er uansett økt bemanning, og jeg er enig i at forebygging er viktig.

Styrer

Da Jenny Klinge og Reidar Heivoll snakket sammen i pausen, sto Klinge fast på at kort responstid ikke kan være det eneste hensynet politikerne skal ta.

— Man snakker nå så mye om responstid at det blir styrende for hvordan hele strukturen for politiet til slutt blir, sier Jenny Klinge til Fædrelandsvennen.

Hun frykter at regjeringen vil prioritere bort nærpoliti og det forebyggende arbeidet de gjør i lokalmiljøet, og politiet i stedet bruker all sin tid på å være i beredskap.

— Det er viktig med kort responstid, men det må ikke gå på bekostning av alt det andre politiet gjør, sier hun.

Arbeidstid

Som eksempel nevner hun at et lokalt politi har lettere for å samarbeide med barnevern og skole.

— Og det er avgjørende for å kunne gjøre noe tidlig for barn og unge, sier Klinge.

— Men i ytterste konsekvens risikerer du at politi i bygdene ikke kan rykke ut fordi de drev forebyggende arbeid på dagtid?

— Ja, men husk at vi tidligere hadde en ordning med reservevakt. Nye arbeidstidsregler gjorde at man ikke lenger har det, sier Klinge.

Middelvei

Klinge mener at man ikke kan forvente at politiet skal komme på ti minutts varsel over hele landet. Hun får støtte av Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen.

— Det gjelder å finne en middelvei. Skal samtlige politifolk sitte i bilen hele tiden, går det på bekostning av forebyggende arbeid. Vi vet hvor viktig det er for politiet å komme tidlig i dialog med ungdom i sitt forebyggende arbeid.