— Vi dro til Idda for å gå på skøyter og spille bandy, men var det noen fine jenter der hadde vi øye for det også. Det var veldig koselig, og i flomlyset om kveldene spilte de romantisk musikk over høyttaleren. Du ser; i gamle dager kunne vi det her i byen, humrer bypatriot Reidar Sødal (83).

Han har tilbrakt utallige timer med fotball og bandy på Kristiansand Idrettsplass på Grim. Men om dagene ble kalde, var hjertene varme, og det kunne saktens komme til god, gammeldags flørting mellom slagene på 1950-tallet.

– Mange føler et vemod nå. Vi hadde mye gøy på Idda, forteller Reidar Sødal, som har spilt både bandy og fotball på idrettsplassen som nå forsvinner her bak ham. Foto: Torstein Øen

Idda var hovedarena for byens fremste idrettsutøvere fra 1924 til 1948. Nå fjernes alle spor, ikke minst den kjente betongsvingen som har ruvet over Møllevannsveien.Helt fram til det nye anlegget Idda Arena ble åpnet i 2011, på grusplassens vestside, var fotballbanen og skøyteisen frekventert av byens små og store.

Maier og Verkerk

Betongkonstruksjonen ble bygd midt på 60-tallet slik at storheter som Fred Anton Maier, Ard Schenk og Kees Verkerk lot seg lokke til skøytestevner i årene som fulgte. Publikum strømmet til Grim i tusentall, og Idda var arena for store og små stevner fram til 80-tallet.

Våre folk jobbet om natta, da det ikke var unger på isen.

Idrettssjef Terje Abrahamsen

Så sant det var varslet noen dagers kulde startet idrettsetaten opp sin lastebil med diger vanntank og spesialbygd vannspreder, fast stasjonert på Idda. Ved tribuneanlegget fylte de millioner av liter, uten å betale ei krone i vannavgift til ingeniørvesenet.

— Skulle vi betalt, hadde vi sannsynligvis ikke hatt råd. Våre folk jobbet om natta, da det ikke var unger på isen. Så ble isen bygd, lag på lag, forteller Terje Abrahamsen, idrettssjef i Kristiansand kommune.

Det er februar 1983, og barna nyter årets første is på Idda. Foto: Arkivfoto

Etaten hadde skiftordning med folk på jobb morgen og kveld. Banen skulle skjøttes og merkes, musikken spilles, noen ganger var det inngangspenger og salg av pølser og brus.Idda var først og fremst skøyter og fotball, men også friidrett, håndball, langrenn, speedwaystevner og halsbrekkende stuntshow.

Bygd på søppel

Fotballklubben Start ble etablert i 1905, men Startermarka ved Oddernes kirke var en særdeles utskjelt hjemmebane, står det å lese i jubileumsboka «Start i hundre» (2005).

Rundt 1920 mente sterke røster at en moderne idrettsplass måtte til for å ta klubben et par steg opp og fram. I mellomtiden var både Donn (1909) og Vigør (1918) stablet på beina, og de delte Starts skjebne.

Kommunen stilte sørenden av Møllevannet til disposisjon, og takket være private og kommunale bidrag — og betydelig dugnadsinnsats fra klubbene - ble idrettsplassen realisert.

Grunnen var så myk, så hver vår var det forsenkninger og ujevnheter som måtte repareres med grus.

Reidar Sødal

Ifølge en artikkel fra fylkets interkommunale arkiv (Ikava) ble banen innviet 10. juni 1924, da Start tok imot et lag fra det britiske slagskipet Thunderer. Åpningskampen satte publikumsrekord for et idrettsstevne, da 2300 tilskuere overvar Starts 2-1-seier.

Slik så Idda ut i juli 1976. Fotballbanen er merket og klar. På slutten ble banen stort sett brukt til bedriftskamper. Foto: Arkivfoto

Banen ble bygd på stein skutt ut av Dueknipheia, men også søppel (!) fra byens husholdninger.— Grunnen var så myk, så hver vår var det forsenkninger og ujevnheter som måtte repareres med grus. I perioder var det ingen god bane å spille på, forteller Reidar Sødal.

Om vinteren var «paddehatter» et kjent syn i enden mot Tinnheia, også i nyere tid, ettersom gasser lekket ut fra søpla.

Merket banen med planker

På midten av 1930-tallet ga styret for idrettsplassen følgende situasjonsrapport, hvorpå det ble bevilget oppgradering:

«Ved sterkt regnveir er plassen mer eller mindre under vann, hvorfor drenering er absolut nødvendig. Ved tørt veir er banen så hård at idrettsmenn påstår at deres ben blir ødelagt».

Fra 1948 ble Kristiansand Stadion byens nye hovedarena, og Starts hjemmebane. Reidar Sødal spilte åpningskampen - for Donn mot Start.

Jeg har i grunnen ingen sterke følelser for at Idda nå rives.

Helge E. Refsnes

— Nei, jeg har i grunnen ingen sterke følelser for at Idda nå rives, vi er forholdsvis godt forsynt med anlegg her i byen, mener Helge E. Refsnes (84), KIF-medlem fra 1952 som har lagt ned solid innsats for friidretten.

Betongtribunen ut mot Møllevannsveien kneler for rå maskinkraft. Foto: Reidar Kollstad

Stevnearrangøren har gått atskillige runder på Idda med tunge planker på slep. Fem-seks meter lange bord ble dratt på tvers, 120 centimeter mellom hver spiker slik at det ble fire baner.— Vi måtte beregne at her skulle løpebanen være, deretter måle opp og merke med kalk. Rundene kunne differere ti meter og det var ulike start- og målstreker fra gang til gang, forklarer Refsnes.

Fikk Idda Arena i stedet

3000-4000 tilskuere fikk i 1948 se KIFs fremragende sprinter Haakon W. Tranberg bryne seg mot jamaicanere som hadde deltatt i OL samme år. Tranberg hadde for øvrig respektable 10,4 og 21,5 i pers på 100 og 200 meter, samt 7,26 i lengde.

Garderobeanlegget fra 1938 ble revet i 2009. — Jeg var borte og sikret meg en flis av det gamle treverket, 10-15 centimeter av rødfargen, forteller 84-åringen.

Med Idda Arena har idretten aldri hatt bedre kår på Grim. Anlegget til en bruttopris på 184 millioner rommer både ishall og flerbrukshall. «Lille-Idda», mellom hallen og skolen, er blitt byens beste 7-erbane.

— Da Idda Arena ble enstemmig vedtatt i 2005 var det av stor betydning for bydelen som den gang hadde et stort hjerte, men også store levekårsutfordringer, mener idrettssjef Terje Abrahamsen.

Idda Park skal nå reises på deler av den gamle banen. Første byggetrinn er de to blokkene ut mot Møllevannsveien. Foto: Rambøll/Blur/Anders Martinsen

Solgte tomt for 33 millioner

Kommunen solgte for ett år siden det åtte mål store, ferdig regulerte utbyggingsområdet ved Idda til Kruse Smith Eiendom for 33 millioner.

— Salget av tomta er med og finansierer det nye idrettsanlegget, fremholder idrettssjefen.

Idda Park skal romme 100 leiligheter i tre byggetrinn, med parkering i kjelleren. I første omgang bygges 34 leiligheter ut mot Møllevannsveien, av disse er 25 solgt.

— Mottakelsen har vært god, og vi er godt i gang med å utvikle neste byggetrinn. Hovedtyngden av kjøperne er fra Hellemyr, Tinnheia og Grim, og veldig mange av dem har gått på skøyter her, opplyser boligsjef Roald Aga Pedersen fra Kruse Smith.

Idrettsplassen var velegnet for motorsport og -show, så som speedway. Årstall for dette bildet er ukjent. Foto: Arkivfoto

Selv har boligsjefen vært tilskuer både ved store skøytestevner og stuntshow på Idda:— For ikke lenge siden fikk jeg se en film fra da de hoppet over biler, og det ble verken brukt hjelm eller sikkerhetsseler, for å si det sånn.