Nå er det tillatt med polutsalg på en rekke dager somtidligere har vært "fredet".Både pinseaften, påskeaften, nyttårsaften, valgdagene og dager forfolkeavstemming. Flere av disse dagene er de polansattes fridager. Det erlovfestet i tariffavtalen.

— Regjeringen mener at unødvendige og uvirksomme reguleringer må fjernes. Dette bidrar til å sikre legitimiteten til alkoholpolitikken som helhet, skriver statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helse- og omsorgsdepartementet, i en e-post til Fædrelandsvennen.

Les også:

Uenig

Klubbleder i Vinmonopolet er ikke begeistret for vedtaket.

— Jeg mener at dette vedtaket er populisme fra politikken til Frp og Høyre. De bestreber seg på å skaffe seg billige stemmer. For oss er det viktig at vår rolle i samfunnet som alkoholpolitisk virkemiddel blir ivaretatt, det gjør den ikke når det åpnes opp for salg av alkohol på dissen dagene, sier Helge Storvik, leder av funksjonærklubben i Vinmonopolet.

Lovendringen ble vedtatt i stortinget i desember i fjor og trådte i kraft 1. januar. Selv om loven er endret, så går de ansattes tariffavtale imot det som er bestemt. Klubben skal nå inn i forhandlinger med bedriftene. Tariffoppgjøret er først til neste år, så når endringene trer i kraft i butikkene er fortsatt uvisst. Det som blir bestemt etter forhandlingene, skal gjelde for alle butikkene i kjeden.

— Hvis vi blir enige må bedriften selv bestemme om alle utsalg skal være åpne. Det også er et økonomisk element i dette. Ingen gir fra seg fridager frivillig.

Han tror ikke at det er behov for at vinmonopolet har åpent på de fridagene.

Les også:

Positiv

— Jeg synes for så vidt at det er greit, men vi holder på å jobbe med det internt. Det er en del fagforeninger med i bildet, men sannsynligvis blir det vedtatt hos oss. Jeg forholder meg til det styret i vinmonopolet bestemmer, sier Torhild Karlsen Sedberg, daglig leder ved Vinmonopolet i Lillemarkens.

— Er det behov for å ha åpent disse dagene hos dere?

— Det er alltid et behov, sier hun.

Daglig leder ved Vinmonopolet i Vågsbygd har ikke noen meninger om de nye reglene.

— Det er et stortingsvedtak som vi må forholde oss til. Hvis folk vil ha det sånn, så er det sånn det er, sier Birgit Fossdal.