— Det er en ære å bli kåret til årets spiller, sier Opdal.

33-åringen fikk det synlige beviset på at han er årets beste Start-spiller under fredagens innspilling av Fotballradioen.

— Jeg hadde en nedtur i fjor høst med en alvorlig skade, hvor jeg var ute i nesten tre måneder. Jeg har bevist for meg selv at jeg har taklet den nedturen, og jeg gjorde alt jeg kunne for å komme raskest mulig tilbake på et høyt nivå, sier Opdal.

Her jubler Opdal etter scoringen sin fra midtbanen mot Vålerenga. Kampen i 25. serierunde endte 1-1. Foto: Nesvold, Jon Olav

Keeperen endte opp med snittkarakteren 5,26 poeng på Fædrelandsvennens børs i 2015, og ble med det eneste Start-spiller som kom over fem i snitt.

— Du er opptatt av utvikling. Hvordan skal du toppe årets sesong for din egen del?

— Jeg er veldig opptatt av å bli en bedre spiller, men i fotballen er det begrenset hvor god du kan bli på egenhånd. Du må ha et lag rundt deg for å ta det siste steget, sier Opdal.

Nye Start-samtaler

Nettopp det siste punktet er viktig for Opdal nå. Han går ut av kontrakt med Start, og skal i nye samtaler med klubben som sin egen fremtid.

— Jeg trives veldig godt her, og så er det spennende å se hva klubben tenker fremover, og hva de vil, sier Opdal.

Her redder Håkon Opdal et skudd fra Tromsøs Mikael Norø Ingebrigtsen på stillingen 2-1 til Start i oppgjøret på Sør Arena i sjette serierunde. Start vant 3-1. Foto: Schrøder, Tor Erik

Start kan se tilbake på en utfordrende sesong, men skal nå begynne jobben mot å ruste opp laget foran et nytt år i eliteserien i 2016. — Start er en klubb som bør ha ambisjoner, og så skal det bli interessant å se om de ambisjonene er mulige å realisere, sier Opdal.

Det blir også et tema i samtalene han skal ha med Start-ledelsen den neste tiden.

Kobles til Tromsø

— Det å kunne vært med på å bygge noe, det er det som er fotball, sier Opdal.

— Hvor viktig blir trenervalget for deg?

— Treneren har mye å si. Det er han som legger føringen på hvordan ting skal være. Det er han som - delvis i hvert fall - sier hvordan vi skal ha det, og hva som forventes her. Og så må du ha spillere som har den samme oppfatningen, som kan bygge opp under det treneren sier, og vise i det i praksis at det blir gjennomført, sier Opdal.

Det har ikke vært mye å smile for i Start denne sesongen, men Håkon Opdal har i hvert fall levert en strålende sesong. Foto: NTB Scanpix

Fredag skrev avisen Nordlys at Opdal er aktuell for Tromsø. Ifølge agenten til keeperen, Stig Lillejord, har det vært to-tre klubber som har vist seriøs interesse for Opdal.

— Jeg har ikke lyst til å kommentere noen rykter, men jeg har ikke kontrakt videre med Start, så det blir en vurdering uansett, sier han.

- Strålende sesong

Håkon Opdal ble plukket ut på årets lag av fotballekspert Lars Tjærnås.

— Opdal har levert en strålende sesong. Han har klart det som er vanskeligst for en keeper, kombinere stabilitet medå være matchvinner. Normalt er en keeper en av delene, men i år har Opdal greid begge. Han har fremstått våken og i stand til å avverge situasjoner før det blir sjanser medgod kommunikasjon og spilleforståelse. Han har vært tøff og modig både i feltet og en mot en alene mot spillere. Og ikke minst har han vist at reflekser og reaksjonsevne er på topp. Han er trolig bedre enn noen gang i karrieren, er dommen fra Tjærnås.

Håkon Opdal leverte en fantastisk redning i oppgjøret mot Lillestrøm.