Statssekretær i Kommunal og regionaldepartementet, Jardar Jensen (H), sier at de også har fått spørsmål fra andre kommuner som vil bytte fylke ved kommunesammenslåinger. Han sier at de ikke vil sette seg i veien for det, og tviler også på at de vil bestemme hvilket fylke en sammenslått kommune skal tilhøre. -Den styringen tror jeg ikke blir gjort, sier Jensen som deltok på strategikonferanse i KS Agder på fredag. Foto: Kjetil Reite
Ordfører i Iveland, Gro Anita Mykjåland (Sp), vil til Vennesla hvis kommunen skal slå seg sammen. Hun fikk med seg de andre kommunene i Knutepunkt Sørlandet på at regionen nå krever en endelig avklaring på at de kan gå over til Vest-Agder ved en kommunesammenslåing. Her sammen med rådmann i Vennesla, Svein Skisland (tv) og Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H) på et møte i Knutepunkt Sørlandet på fredag. Foto: Kjetil Reite

— Hvis vi skal være med på en kommunesammenslåing, må vi først få avklart om vi kan få bytte fylke. Hvis ikke, kan vi fort bli stående tilbake med lua i hånda, sier ivelandsordfører Gro Anita Mykjåland til Fædrelandsvennen.

Fredag formiddag bestemte kommunene i Knutepunkt Sørlandet (Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Søgne, Songdalen, Iveland og Vennesla) at de må få en avklaring på spørsmålet om fylkesbytte.

I 2013 sa nemlig Stortinget nei til å la kommunene Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornnes gå over til Vest-Agder. Nå kan det likevel bli fylkesbytte hvis noen av disse slår seg sammen med kommuner i Vest-Agder. Da må nemlig fylkesgrensa flyttes.

Kan bytte

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har allerede signalisert at fylkesgrensa kan flyttes i forbindelse med en kommunesammenslåing.

— Hvis dere lokalt ser behov for å gjøre noe med fylkesgrensa, eller ser at nye kommuner må lages på tvers av fylkesgrensa, er dere hjertelig velkommen. Men jeg vil ikke ta initiativ der, sa Sanner da han tirsdag var på besøk i Kristiansand.

I dag kan det skje hvis Birkenes skulle velge å gå til Kristiansand eller hvis Iveland skulle gå til Vennesla. Gro Anita Mykjåland har signalisert at det er sammenslåing med Vennesla de ønsker.

— Derfor må vi vite nå om vi kan gå på tvers av fylkesgrensa ved kommunesammenslåing. Hvis ikke er det ikke vits å gå videre med noen prosess for oss. For det er jo ikke så mange andre alternativer for oss enn Vennesla, sa Mykjåland i møtet i Knutepunkt Sørlandet.

Ikke til aust

Kommunene vil ikke bare ha avklart om de kan få flytte fylkesgrensa ved kommunesammenslåing. De vil også selv bestemme hvilket fylke de vil tilhøre.

— Jeg vil ikke være med på at Vennesla skal over til Aust-Agder, sa Berit Kittelsen (Ap), varaordfører i Vennesla.

Ifølge statssekretær i Kommunal og regionaldepartementet, Jardar Jensen, kommer de neppe de til å bestemme hvilket fylke en slik sammenslått kommune skal tilhøre.

— Den styringen tror jeg ikke vil bli gjort, sier Jensen som fredag deltok på strategikonferansen i KS Agder i Kristiansand.

Han sier at problemstillingen med å flytte fylkesgrensa ikke er ukjent.

— Hele denne prosessen dreier seg om at vi skal styrke lokaldemokratiet. Så om noen kommuner sier at det er den beste løsningen å flytte fylkesgrensa, skal ikke staten si at det kan de ikke, sier Jensen.

Ny runde

I Aust-Agder innser fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand (KrF) at det nå kan komme en ny debatt om fylkesbytte.

— Men jeg vil ikke ta stilling til et slikt spørsmål nå. Jeg tenker at det først er viktig å ta stilling til andre spørsmål, som tjenesteproduksjon og oppgavefordeling, sier Strand til Fædrelandsvennen.

Han viser til at regjeringen har satt i gang arbeidet med å se på hvilke oppgaver kommunene skal ha, og hva som skal skje med fylkeskommunen.

— Vi har allerede hatt en debatt om overgang, og det er vanskelig å ta stilling til dette spørsmål i den situasjonen vi nå er i.