Sondre Madsen Eriksen ble ikledd rollen som "Grunnlovens far", Christian Magnus Falsen. Foto: Roar Greipsland
En rekke barnehager og skoleklasser får ta del i historien om hva som skjedde på Eidsvoll i 1814. Kulturtorvets Hanne Thyholdt og Unn Turid Olsen sørger for historiefortellingen på en lettfattelig måte. Foto: Roar Greipsland
Hanne Thyholdt kler opp Aman M. Gilbertson som en av de mange bøndene som var med på å lage grunnloven i 1814. Foto: Roar Greipsland
Kopi av signaturene. Utstillingen på Kulturtorvet i Lindesnes er detaljrik og fortellende. Foto: Roar Greipsland
På veggen henger bilde av de 112 mennene bak Norges grunnlov. Foto: Roar Greipsland

— Vi har hatt litt om dette i undervisningstimene, men her får de en mer dyptgående og fengende historier, sier klassestyrer Ine Cecilie Grisledal Skaar fornøyd.

Flotte kostymer

Flere barnehager og skoleklasser i Lindesnes får i disse dager rollefigurer på Kulturtorvet, hvor «1814 - Jubileumsutstillingen» finner sted.

— Vi har fått sydd kostymer som de unge kan bruke på omvisninger, slik at de lettere skal kunne identifisere seg med de ulike menneskene som var involvert i arbeidet med grunnloven, forklarer leder Hanne Thyholdt. Kulturtorvet har tatt utgangspunkt i Stortingets plakatutstilling om 1814, og laget sin egen lokale tilpasning. På Eidsvoll er Grev Wedel Jarlsbergs gullbelagte slede stilt ut, mens det på Kulturtorvet vises sleden til presten Cormontans fra samme tidsperiode.

Flott opplegg

— Sammen med mange andre flotte gjenstander fra vårt bygdemuseum danner dette rammen rundt vår rekonstruksjon av Eidsvollsbygningens rikssal.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen satt selv på en av «Eidsvollsbenkene» på Kulturtorvet da elevene fra 2. klasse på Nyplass skole var på plass.

Utstillingen er virkelig flott; og måter er lagt opp på er en flott måte å lære historie på.