— Jeg føler jeg ikke kan gi opp. Går det noen dager uten at jeg har lett etter ham, får jeg dårlig samvittighet. Da setter jeg meg i båten og leter videre, forteller Elin Lien (47).

Christoffer Furuholt ble 24 år gammel. Han er fortsatt savnet etter ulykken ved Lindesnes fyr i februar. Foto: Privat

12. februar var det et forferdelig uvær langs sørlandskysten. Christoffer Furuholt (24) var ved Lindesnes fyr — og ble tatt av bølgene.

Jeg føler jeg ikke kan gi opp

Moren fortviler over at han ikke er funnet. Hun vet han er død, men både hun og resten av familien trenger en grav å gå til.

Fulgte Carina-aksjonen

Tidligere samme dag som Furuholt forsvant i havet, gikk reketråleren Carina med to mann ned mellom fyret og Farsund.

— Christoffer hadde vurdert å begynne som fisker i samme rederi, derfor ble han svært opprørt over forliset, sier Lien.

- Han ville dra til fyret for å se etter Carina og følge leteaksjonen fra land, sier hun.

Den neste telefonen var fra hans ekskjæreste som hadde vært sammen med Christoffer på fyret. En kjempebølge hadde tatt ham.

Kritisk til politiet

Fædrelandsvennen møter Lien, hennes datter Camilla Lien Furuholt (17) og onklene til Christoffer, Harald Havre og Arild Lien, på sistnevntes hytte et stykke unna Korshavn i Lyngdal. Dette har vært basen for mye

Dette bildet er tatt dagen etter at Christoffer Furuholt forsvant. Her er familie og venner i gang med letingen i Grønsfjorden. Midt imot Mai-Brit Lauverak som deler ut mat. Foto: Harald Havre

av den private letingen etter 24-åringen.

De er kritiske til at den politiledede leteaksjonen ble avsluttet så raskt.

— Den første dagen ble det lett intenst med blant annet to helikoptre. Men vi mener mye av letingen ble avsluttet veldig brått. Hvorfor ble ikke Røde Kors satt til å lete langs land den første helga? spør Christoffers onkel, Harald Havre.

Han sier de har forståelse for at det på grunn av mye vind rundt fyret, ikke kunne letes der.

— Men langs land fra fyret og innover fjorden gikk det fint å lete, sier han og legger til at flere titalls familiemedlemmer, lokale fiskere og venner lette der hele helga.

Familien har gått mange mil langs strendene i håp om å finne Christoffer. Elin Lien vil ikke gi opp, det vil heller ikke Christoffers onkel Arild Lien og søsteren Camilla Lien Furuholt. Foto: Jarle R. Martinsen

— Mange har lett mye, og det er jeg veldig takknemlig for. Det gjelder ikke minst mannskapet på redningsskøyta Hvaler fra Mandal, sier Elin Lien. Hun kjenner likevel på bitterheten over at det hun føler er for dårlig leting fra politiets side.

Jeg føler meg sviktet da jeg virkelig trengte dem

— Jeg føler meg sviktet da jeg virkelig trengte dem. Et rikt land som vårt burde kunne prioritere leting også etter antatt døde personer i lengre tid enn noen få dager, sier 47-åringen.

Skjønner kritikken

Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen ledet søket etter 24-åringen. Han har ingen problem med å skjønne kritikken fra familien.

- Jeg forstår godt at de sett fra deres ståsted mener leteaksjonen ble trappet ned og avsluttet for tidlig.

Samtidig sier Gabrielsen at været satte kraftige begrensinger de første døgnene.

— Med det været som var med opp til 15 meter høye bølger og havstrømningene ved fyret, tilsa en nøktern vurdering at et funn var svært vanskelig. Den savnede kunne vært ført langt vekk i løpet av kort tid, sier han.

Redningsledelsen vurderte derfor å ikke sette inn Røde Kors den første helga. — Vi mente det var for risikabelt i været som var, sier Gabrielsen.Det samme gjaldt bruk av dykkere, også det vurdert som for risikabelt.

Stanset letingen

Mandag 17. februar kom beskjeden om at letingen var stanset, noe Elin Lien leste i avisen.

Det såret veldig at politiet betraktet det å finne Christoffer som noe ufornuftig

— Det var ille at jeg måtte få vite det på den måten. Begrunnelse om at «ressursene måtte brukes fornuftig» var tung. Det såret veldig at politiet betraktet det å finne Christoffer som noe ufornuftig, sier moren.

Familien føler også det ble satt inn dykkere for sent, at det ble lett på feil sted - og ikke der han hadde falt i sjøen.

— Det har vært frustrerende å lese om hvordan politiet har uttalt seg i media at det ble lett intenst, mens vi har opplevd virkeligheten som annerledes, sier Arild Lien.- Vi måtte selv finne ut at letingen skulle bli gjenopptatt i form av flysøk. Hadde det ikke vært riktig at vi ble informert direkte? spør han.

Politistasjonsjef Gabrielsen forstår at de pårørende føler de fikk for lite informasjon.

— I deres situasjon kan man ikke få nok informasjon. Jeg mener likevel at vi informerte så mye vi kunne.Gabrielsen understreker at letingen etter fiskebåten Carina overhodet ikke påvirket letingen etter 24-åringen.

Det sto ikke på ressurser i letingen etter 24-åringen

— Det sto ikke på ressurser i letingen etter 24-åringen. Vurderingene handler om hvorvidt det var mulig å finne ham eller ikke under de rådende forhold som var ved fyret disse dagene, sier han.

Ingen informasjon

Elin Lien trekker fram at det var spesielt tungt 31. mars da det ble kjent at en død person var funnet i havet ved Florø.

— Jeg fikk vite det via Facebook. At politiet koblet funnet mot de to ulykkene i Lindesnes, fikk jeg ingen informasjon om. Det skjedde heller ikke da personen viste seg å være fra en annen ulykke i fjor høst, sier hun og er kritisk til at hun ikke har fått noen telefon fra redningsledelsen underveis.En planlagt minnestund for sønnen ble avlyst etter Florø-funnet. Hun sier at når man kan finne en person så lenge etterpå som i tilfellet i Florø, har hun håp om at de også kan finne Christoffer.

Hennes store frykt er likevel at sønnen ikke blir funnet i det hele tatt.

— Han har to små barn, så vi er mange som trenger en grav å gå til, sier Elin Lien.

- Må være realisme

— Politidistriktene rår opp til 300.000 kroner i hvert søk. Ut over det, må de søke på mer penger, sier rådgiver hos Rogaland-politiet, Jannicke Johannessen.

Det er Rogalandspolitiet som administrerer økonomien i forbindelse med søk etter antatt omkomne personer i Sør-Norge.

Johannessen sier terskelen er lav for å lete etter omkomne, det står stort sett ikke på penger.

Det skal være realisme i hvorvidt det er mulig å finne vedkommende

— Men det skal være realisme i hvorvidt det er mulig å finne vedkommende. Dette er noe vi sammen med politiledelsen i distriktet avgjør.

Hun sier at letingen etter fiskebåten Carina og letingen etter Christoffer Furuholt var det to helt forskjellige søk.

- En båt er mulig å finne med sonar, det er nesten ikke mulig når det gjelder en person, sier hun.