Christian Bjerke driver Mandal Hytteservice og er ingen tilhenger av helligdager. -Det er litt for mange av dem, sier han. Foto: Espen Sand
Det var solskinn og rundt 10 grader i sola på formiddagen 1. mai. Mange brukte dagen på sjøen. Foto: Espen Sand

— Vi dro på sjøen allerede klokka halv åtte i morges. Dagen bruker vi til fiske- og hyttetur, sa kameratene Christian Bjerke (25) og Odd Arne Birkeland (24).

Etter flere timers fiske måtte de innom matbutikken på Skjebstad, trolig den eneste kolonialbutikken i Mandal som hadde åpent på arbeidernes internasjonale kampdag. I solskinnet på gjestebrygga bak butikken tok kameratene en god pause i solskinnet.

— Det er utrolig deilig å nyte denne dagen på sjøen, men i grunnen synes jeg disse helligdagene er noe dritt. Helligdagene gjør det ekstra vanskelig for de som driver eget firma, mener Bjerke. Han driver selv Mandal Hytteservice.

Ingen av de to kameratene mener at de har noe spesielt forhold til 1. mai. Totalt i 2014 er det ti «røde» dager i kalenderen. Det synes Bjerke er i overkant.

— Jeg synes egentlig at Norge har litt for mange fridager, sier Bjerke.

I Mandal var det mange som hadde tatt turen ut i den vakre skjærgård, til tross for et noe kjøligere vær enn tidligere denne uka. Parkeringsplassene i båthavnene viste flust med biler, og fra Sjøsanden kunne vi skue båtlivet utpå Mannefjorden.