Alt dette kan hvem som helst lese seg til, om man kaster mer enn overfladiske blikk på ulike kart.

At Honduras i Mellom-Amerika er delt inn i 18 departements (fylker), nevnes her fordi ett av dem heter Valle. Dette stedsnavnet, som i vår landedel er velkjent både i Setesdal og Sør-Audnedal, dukker også opp i Italia, Argentina, Latvia, Colombia, Mexico, Kroatia, Cuba, Panama, Peru, Ecuador, Frankrike, Filippinene, Spania og Venezuela,for å nevne noen få.

Dypdykket i diverse anerkjente kartverk viser nemlig at nettopp Valle er sørlandsstedet med suverent størst global utbredelse. Listen er så omfattende at den skilles ut som egen sak.

Vet du om flere eksempler på "sørlandske" steder ute i den store verden? Tips oss!

Holt i Kina

Holt, som lokalt er best kjent for landbruksskolen, finnes det 20 av i USA, der iblant i Minnesota, en småby som har så vel videregående skole som skadedyrkontroll og senter for hageplanlegging. Skriver du Holt på GPS’en, kan du også havne i Tyskland, Storbritannia, Danmark, Island, Romania eller Kina.

Noe av det mer spesielle, er det faktum at Kristiansand også finnes i Colombia, uten at historiske kilder røper noe om at kong Christian IV noen gang var på de trakter.

En barneskole i Otra i Bangladesh.  Foto:Ukjent

Mandal bærer navn til en vakker bukt med palmetrær på Jomfruøyene, kjent som Mandal Bay. Nord for indiske Mombay finnes også Mandal, med sine 5000 innbyggere, Mandal lengst unna norske Mandal er mongolske Mandal, få mil nord for Ulan-Bator, kjent som verdens kaldeste hovedstad.

La det også være nevnt at Lyngdal finnes i Sør-Afrika, og at Lista heller ikke bare er norsk. I Russland er Lista en by i Astrakhan oblast (fylke, red. anm.), helt sørvest i landet. Dertil er Lista å finne i greske Eperus.

Mandal er vakker, også på Jomfruøyene.  Foto: Ukjent

Songe, for sørlendinger flest kjent for Songedumpa på E 18, dukker også opp midtveis mellom Likuyufusi og Njuga i Tanzania. Dette navnet kan også være et naturlig mål i Haiti og Den demokratiske republikk Congo. Hvis du først er i Haiti, er ikke Feda langt unna.

Kile i Mali

Også Kile er godt representert i den store verdenen. Navnet dukker opp i Estland, Mali, Nigeria, Pakistan, Den demokratiske republikk Congo og i Louisiana, USA.

Nes, stedet mer jernverksmuseum, finnes i Russland, Nederland, Danmark, Island og på Færøyene, der Nes til og med har fått eget frimerke.

Lunde, som i Søgne og langs Sørlandsbanen, kan besøkes i Kina, Danmark og Sverige.

Bildet av Mosby service i Missouri er tatt for en tid siden.  Foto: Ukjent

Gill, som betyr gjel, kløft og hulvei, står avmerket på amerikanske, tyske og pakistanske kart, i tillegg til norske.

Så noen ord om Sira, som her hjemme grenser mot Rogaland. I Ghana grenser Sira til Burkina Faso. For øvrig finnes Sira i Tchad, Tsjekkia, India, Iran, Mali, Nigeria, Russland, Senegal og Tyrkia.

På eksotiske St. Lucia kan Vige besøkes.

Hamre kan gjestes i Slovakia, Sverige og på Færøyene, mens Dalane har navnelikhet i ørkenlandet Mali.

Ose, blant annet kjent for blues og komper i Setesdal, har nok bedre utvalg av sushi i Ose øst i Japan.

Arendal er heller ikke unik. Navnet dukker opp både i Latvia og Sverige.

Og Rom, tettstedet øst i Lyngdal, har navnebror i Afghanistan, Kamerun, Danmark, Frankrike, Tyskland, Iran, Italia, Sudan, Tanzania og Uganda.

Sist, men slett ikke uviktigst: Eiken kan besøkes i Hægebostad, Belgia og Sveits, Mosby i Missouri og Montana, og Hovden kan du finne i Sverige uten å ha kjørt feil.

Over 2200 Valle

Mer enn 2200 steder, det være seg alt fra bekker til regioner, bærer navnet som lokalt er mest kjent i Valle og Sør-Audnedal.

Blant de øvrige er Jesus del Valle i Peru og et dalføre i Antarktis.

Her ligger resten: 199 i Mexico, 167 i Argentina, 272 i Italia, 101 i Venezuela, 66 i Colombia, 52 i Honduras, 272 i Spania, 227 i USA, 15 i Frankrike, 58 i Den Demokratiske Republikk, 30 i Peru, 15 i Bolivia, 60 på Cuba, 15 i Panama, åtte i Paraguay, to i Portugal, 29 i El Salvador, ni i Brasil, 53 i Chile, 20 i Ecuador, 45 i Nicaragua, 24 i Puerto Rico, to på Guernsey, 21 i Guatemala, fire på Filippinene, tre i Uruguay, ti i Costa Rica, 12 i Nicaragua, 24 i Puerto Rico, 37 i Venezuela, åtte i både Sverige og Sveits, fem i Antarktis, to i Sør-Afrika og én Valle hver i Østerrike, Namibia, Somalia, Ekvatorial Guinea, Fransk Polynesia og Australia, bare så det er nevnt.

Drillo visste ikke

— Dette ante jeg ikke. Men det er jo interessant, da. Kan du gi meg en oppdatering dersom du får noen svar?

Det sier Egil "Drillo" Olsen, den mangeårige landslagstreneren i fotball som også er kjent for å ha mer enn gjennomsnittlige kunnskaper om geografi.

— Vi vet jo at enkelte navn kan ha ulike betydning på flere språk, selv om de staves likt, påpeker han,

Et eksempel er Valle, som ifølge Norsk stadnamnleksikon er en genitiv av det gammelnorske ordet vollr, altså voller. Ordet valle på spank betyr dalen på norsk. Samme betydning har engelske valley.

En annen teori, som støttes av "Drillo", er at sørlendinger med utferdstrang kan ha blitt så begeistret for fjerne steder at de har plantet hjemlige navn langt unna.

Dersom lesere vet svar på hvordan eksempelvis Kristiansand havnet i Colombia, Mandal i India eller Songe i Den demokratiske republikk Congo, tar vi mer enn gjerne imot beskjed.