KRISTIANSAND: — Dette har ikke vært noen stor suksess andre steder, så jeg finner veldig lite som tilsier at vi skal gå for dette nå. Og myndighetsalderen er tross alt 18 år, sa Stian Storbukås, fungerende gruppeleder Frp.

Valgstyret diskuterte onsdag om de skal være med på en prøveordning der 16 og 17-åringer skal få stemme ved kommunevalget.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Myndig

Rødt, Ap og Venstre var blant de som gav forslaget helhjertet støtte.

— Hva er myndighetsalder? spurte Dag Vige (V)

— Den er 15 for å bli fengslet og 20 år for å kjøpe brennevin. Det var også stor motstand om å sette myndighetsalderen ned til 18 år, men ingen vil heve den tilbake til 20 år. Dagens 16-åringer har ti års skolegang, de kjenner lokalmiljøet på kroppen, de kjenner saker som kollektivtrafikk og ungdomsklubber og vi måtte ta de på alvor, sa Vige.

Hva er myndighetsalder?

Det ble like vel ikke flertall for innstillingen om å gi 16-åringer stemmerett.

Flertallet avviste at de ikke tar unge på alvor.

— Jeg kan ikke sitte stille og høre folk si at vi ikke tar unge på alvor. Alt som er med på å bygge demokrati er viktig, men vi vil påstå at det som skjer mellom valgene er viktigere enn det som skjer i valget, sa Irene Solli (KrF).

Strategisk

Høyre, Frp, KrF og Pensjonistpartiet sørget for at det ikke ble flertall for å gi 16-åringer stemmerett.

Rødts Ellen Rudnes mente grunnen til motstanden kunne være at disse partiene kanskje ikke hadde så mange velgere i denne aldersgruppen og at de fryktet å miste oppslutning.

Stian Storbukås reagerte:

— Det gjelder i hvert fall ikke Frp som har stor oppslutning blant unge. Det er lett å snu på det og spørre om de andre vil prøve å få flere stemmer. Og ikke til forkleinelse for Rudnes, men Rødt har ikke oppslutning noe sted.