Denne uken har jeg kjøpt meg litt tid ved å gi ordet til min frittalende «husmorvikar» for en tilstandsrapport fra apparatet bak oss travle «toppidrettsutøvere».

Som ramsalt og hardbarket nordlending har mitt image som kompromissløs machomann og utpreget mannssjåvinist vært særdeles viktig. Kjønnsrollene i hjemmet har vært tydelig definert hvor verktøy, garasje og bil har vært mitt ansvarsområde, mens alle huslige sysler har vært utført av hun som ikke har det privilegiet å kan stå å tisse. Det har selvfølgelig vært inngått noen få kompromiss da jeg fra naturens side er utstyrt med et titalls tommeltotter og en sekk full av tvangstanker.

I forkant av SPREK hadde vi riktignok snakket om at det kunne bli noen utfordringer, men i hodet mitt antok jeg at Silje hadde en plan med logistikk og huslige sysler som i liten grad innbefattet meg. Her bør kanskje gis noen utfyllende opplysninger; Fra vi møttes for 8 år siden og frem til nylig har Silje vært familiens LOGISTIKKDIREKTØR med usannsynlig store bokstaver. Her snakker vi om en person som har fullstendig kontroll på alt i fra A-Å og vel så det!Vi fikk med andre ord en dobbel utfordring! Jeg med mine titalls tommeltotter, tvangstanker og genetisk nedarvede vegring mot husarbeid skulle overta ansvaret for de daglige gjøremål i huset, samtidig som Silje motvillig måtte gi slipp på kontrollen. Her fikk jeg en skremmende oppdagelse! Det jeg sier nå vil med stor sannsynlighet bli brukt mot meg i all anskuelig fremtid, men jeg kan heller ikke la det stå usagt; jeg simpelthen ELSKER husarbeid! Å lykkes med de huslige sysler gir meg en formidabel mestringsfølelse! Å få lov til å stelle hjemme mens Silje tilbakelegger viktige kilometer i skiløypa gjør godt langt inn i hjerterota. Det ultimate senario er når Silje forlater et hjem som ser fullstendig bombet ut og kleshaugen når til taket. Å da få lov å møte de overraskede og takknemlige øynene hennes når hun kommer hjem svett og sliten til strøket hus er ubetalelig. For virkelig å synliggjøre galskapen har jeg tatt meg selv i å vurdere å legge såpeallergien min til side til fordel for støvklut og gulvmopp.

Til tross for min nye stilling som husmorvikar og rosablogger er det hevet over enhver tvil at Silje fortsatt er den ubestridte hersker og sjef over alle sjefer

For ikke helt i miste kontakten med min maskuline side hender det at jeg er litt rampete under utførelse av husarbeid. Herunder nevnes støvsuging av kjøkkenbenk, bruke kjøkkenkluten på gulvet, kle opp guttungen i kombinasjoner som garantert skriker i øynene på mor og forlate toalettet med ringen oppe.

Til tross for min nye stilling som husmorvikar og rosablogger er det hevet over enhver tvil at Silje fortsatt er den ubestridte hersker og sjef over alle sjefer, også når det gjelder huslige sysler. Jeg er allikevel SPREK evig takknemlig for alle de positive elementene det har dratt inn i livet vårt. Sunnere livsstil, mer delaktighet i husarbeid og mer alenetid med arvingen har vært flotte bieffekter, men den største rosinen i pølsa er uomtvistelig det faktum at vi har fått en sprudlende og livsglad treningsnarkoman i huset. Selv om Silje alltid har fremstått som en fotomodell i MINE øyne registrerer jeg at hun har blitt en smule strammere både her og der…samt at mer overskudd har ført til mer krefter til andre hyggelige fritidssysler…