22. april møtes eierne av Hunsfos Næringspark og Vennesla kommunes planleggere for å sette i gang detaljplanlegging av utviklingen på Hunsøya. Denne skissen presenterte eierne av Hunsfos næringspark i fjor. Foto: Wehus 3D Design

— Dette er det største jeg har vært med på i Vennesla kommune. Det er formidable planer som nå skal lages, med formidable muligheter og ringvirkninger. Det er egentlig helt fantastisk, men også arbeidskrevende, sier plansjef i Vennesla kommune, Eivind Mauland.

Jeg har andaktsfølelse. Dette må være det største som har skjedd siden Hunsfos utvidet og Wallboarden kom på 50-tallet

— Jeg har andaktsfølelse. Dette må være det største som har skjedd siden Hunsfos utvidet og Wallboarden kom på 50-tallet, sier Solveig Robstad (Ap). Hun leder bygg- og miljøutvalget som skal behandle planene når de etter hvert blir ferdige.

Oppstartmøte betyr at utbygger og kommune møtes for å legge rammene for videre planlegging.

Skal grave i sommer

Eier av Bulk Eiendom og mannen bak planene om datalager på Støleheia, Peder Nærbø. Foto: Kjartan Bjelland

Investor Peder Nærbø og selskapet hans Bulk Eiendom, lanserte i fjor høst planer for mellom fem og ti milliarder kroner på Støleheia. Det er snakk om å bygge en gedigen park for datalagring. Behovet for datalagring dobles hver 18. måned på verdensbasis.— Jeg synes alltid ting går for sakte... De 110 dekarene som allerede er næringsområde, begynner vi å opparbeide i sommer. Samtidig starter vi regulering av de andre områdene vi har kontroll over på Støleheia, sier Peder Nærbø i Bulk Eiendom.

— Nå skal vi i dialog med kommunen om detaljene. De har sikkert sine krav, vi har våre ønsker. Sånn er det alltid. Rambøll er leid inn for å gjøre reguleringsplanen for oss, sier Nærbø.

- Enormt spennende

Eierne av Hunsfos Næringspark lanserte en visjon i fjor. De er også i gang med en mulighetsstudie i sammen med Vennesla kommune. Reguleringsplanen skal detaljplassere og avklare utviklingen inne på det store fabrikkområdet.

Tre av eierne av Hunsfos Næringspark da de presenterte visjoner i fjor. Fra venstre: Tryge Aas, Terje Mangseth og Agnar Espegren. Foto: Torstein Øen

— Enormt spennende å gå i gang med detaljene. Mulighetsstudien vil legge føringer. Vi snakker om mangfold på fabrikkområdet. Kultur, næring, skole og mye annet, som vi har snakket om.- Vi har jo pipa. Den må vi få til spennende bruk av. Vi ønsker at øya skal ha liv langt utover kveldene. Lag og foreninger kan få lokaler, for eksempel. Vi er i visjonsfase. Nå skal vi sammen med kommunen finne ut av infrastruktur, veiløsninger og så videre, sier medeier Trygve Aas.

Når planene blir ferdige, er ikke lett å si ennå. Begge planene vil stake ut kursen for næringsutviklingen i Vennesla for mange år fremover.

Kjøpesenter også

Samtidig jobbes det også med andre store prosjekter i Vennesla. Tore Gustav Drivenes skal hvert øyeblikk levere inn sin endelige plan for sin del av Hunsøya til politisk behandling. Den handler om boliger og kjøpesenter.

Samtidig er Ove Svendsen og sønnen Daniel i gang med å planlegge sitt kjøpesenter nord i sentrum. Her er planarbeidet kommet kortere.

— To gigantutbygginger og to kjøpesenter-planer. Det er fantastisk moro, men også krevende for oss politikere. Vi skal gjøre viktige valg, sier Solveig Robstad og kommer med følgende råd til seg selv og kollegene:

— Vi må ikke kreve bare for å kreve Vi må sikre en fornuftig utvikling for samfunnet, men ikke legge unødige hindringer i veien for de som satser, sier hun.

Jeg har ikke vært med på maken i mine 16 år som ordfører

Kan ikke huske maken

— Jeg har ikke vært med på maken i mine 16 år som ordfører. Det er kjempegøy, sier ordfører Torhild Bransdal om at Hunsøya Næringspark og Bulk Eiendom starter regulering av to store nærings-satsinger omtrent samtidig.

— Folkene i næringsparken har jo jobbet veldig godt etter gamle planer de siste årene, og de har allerede skapt mye. Det er moro at de nå kan komme over i en ny fase og planlegge mer konkret for framtiden. På Støleheia er det mer jomfruelig terreng som skal utvikles. Begge satsingene er fantastisk viktige, sier Bransdal.

Hun håper begge prosjektene lykkes, og tror også det. Begge er av vital betydning.