Mandag åpnet Tveit skisenter. Her er det full fart på kveldstid. Foto: Nicolai Gaustad Olsen
Det ser ut som de endelig kan åpne bakkene på Eikerapen til lørdag. 24 snøkanoner har produsert snø siden søndag kveld. Foto: Eikerapen alpinsenter

— Det er et blodslit å få det klart, men nå ser vi fram til å åpne fredag, sier Helge Lien, daglig leder ved Lia Skisenter. Det lille skisenteret fire kilometer nord for Mandal sentrum har en langrennsløype på 600 meter og et skitau på 100 meter.

— Dette er et lekeanlegg spesielt for familier og yngre barn, forteller Lien. Det er han og kona som driver skisenteret som åpnet for to år siden. De vil ha åpent på kveldstid og i helgene.

Tveit

Også i Tveit er de endelig i gang med sesongen.

— Vi åpnet mandag, og det har vært masse folk i bakken. Vi har nyopprettet alpingruppe i år, og de hadde første trening tirsdag, sier driftssjef, Erlend Røinaas. Skisenteret har åpent hver ettermiddag, i tillegg til helgene. På Dønnestad er det preparert lysløype på 3,2 km.

Én meter snø

Lasse Liestøl kan fortelle om fantastiske forhold i skianlegget på Bortelid.

— I helga åpnes den siste heisen. Nå er alt åpent, føret er kjempefint og vi skal ha Barnas weekend. Det blir skirenn, bålkos og andre familieaktiviteter, forklarer Liestøl.

Han legger til at Bortelid per nå har 96 centimeter natursnø.

— I tillegg har vi produsert snø i åtte døgn selv, sier han.

På Eikerapen er det en lystig kar som tar telefonen når Fædrelandsvennen ringer.

Kanonbra

— Nå er jeg ute og lager snø for harde livet. Siden søndag kveld har det gått 24 kanoner for fullt, sier Kenneth Abrahamsen, driftsleder ved Eikerapen alpinsenter. De har fått lite snø, og har heller ikke hatt det kaldt nok for å kunne produsere.

— Det har vært litt krise. Utenfor løypene er det ikke mer enn 15-20 centimeter. Og det driver og blåser rundt her, forklarer Abrahamsen. Nå håper han de kan åpne trekket og taubanen til lørdag.

Flere av skisentrene i landsdelen måtte stenge helt, eller delvis forrige helg på grunn av sterk vind. Nå ser de fram mot en roligere skihelg.

Stormen har stilnet

— Heldigvis er vi ferdige med den forferdelige stormen, sier daglig leder ved Hovden skisenter, Sture Christian Pilegård. Forrige helg og tirsdag denne uken måtte de stenge hovedheisen grunnet liten storm og rundt 30 effektive kuldegrader.

— Er det 15 minusgrader og det blåser 12-13 meter i sekundet, er det fare for forfrysninger. Da er det ikke lov å sette folk på heisen, forklarer Pilegård, og henviser til forskriftene gitt av Jernbanetilsynet, avdeling Taubanetilsynet. Det er svært få som har innvendinger mot at de må stenge.

— Vi forklarer det på en grundig og saklig måte, og da forstår de fleste det. Vi blir frustrerte på været, og de blir frustrerte på konsekvensene av været, sier han. Vindretningen spiller også en viktig rolle. Kommer vinden rett nordfra kan de minste få problemer med å komme ut fra stolen på toppen. Da må det også stenges.

Også i Sirdal blåste det godt forrige helg, med vindkast oppe i 75 km/t. Hele anlegget var stengt fra fredag til søndag.

— Nå er det roligere. Litt vind, men gode forhold i bakkene, sier Aslak Olseth, daglig leder, Ålsheia skitrekk.

Nok av snø

Ved Brokke alpinsenter har de produsert snø hele uka. Nå er det bare å fordele godsakene.

— Alt er åpent bortsett fra parken. Der må vi dose ut snøen, forteller daglig leder, Svenn Magne Brokke.

På Ljosland er det nok å ta av.

— Her er det godt og vel én meter i fra skisenteret og innover heia. Det er fine forhold, sier Gunvor Ljosland, daglig leder ved Ljosland skisenter.