Tallene har vi innhentet fra Brannvesenet sør og brannetatene som dekker Setesdalen, Kristiansand-regionen, Østre Agder, Sirdal, Flekkefjord og Grimstad. Dermed er Agder dekket i henhold til innrapportering av statistikken for 2013. Resultatet viser at brannvesenet i Agder i fjor gjorde minst 1962 utrykninger som viste seg å være unødige. Østre Agder brannvesen har ikke klart antallet for hvor mange utrykninger det var i 2013, men kan oppgi at det er 98 som har fått regning for unødvendig utrykning. Dermed er det trolig gjort enda flere enn 1962 unødvendige utrykninger i Agder i løpet av fjoråret.

Sender regning

Brannsjef Jan Røilid ved Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) noterte 2.203 oppdrag i fjor. Av dette er 1.408 automatiske alarmer.

— Om du ser på automatiske alarmer er det både unødvendige alarmer inne i tallet, og falske alarmer. Sistnevnte er alarmer satt i gang med vilje, forteller brannsjefen.

Gebyret for unødvendig utrykning er litt over 4.228 kroner pluss mva. Ifølge beredskapsleder Vidar Ekse sendte KBR ut 49 gebyrer til sine kunder.

Lite i sør

For Brannvesenet sør (BVS) er det ifølge brannsjef Jon Inge Aasen få kunder som har fått regning i posten.

— Vi hadde i fjor 222 utrykninger, der ti var reelle hendelser og seks var falsk alarm. 2012 resulterte i 19 utrykninger som ble fakturert 4 450 kroner pluss mva, sier Aasen.

— Det er ikke så enkelt å presentere faktura til eldre som glemmer seg litt bort under matlaging, påpeker han.

— Det viktige er at alarmen fungerer når det er reell brann, så vi unngår personskader, legger Aasen til.

Flinke i innlandet

Tallene for Setesdal brannvesen interkommunale selskap (SBIS) viser at det ble kjørt på 54 røde meldere i 2013. – Kunden blir ikke fakturert før vi kjører på samme feil tredje gang. Hensikten med dette er at kundene skal bruke pengene til å reparere feilene eller oppgradere anlegget, forklarer brannsjef Jerry Aker Remme.

Om kunden får regning i posten er gebyret på 5.000 kroner, men det ble ikke sendt ut gebyrkrav i fjor.

— Vi kan ha kjørt til samme kunde mer enn tre ganger uten å fakturere gebyr, men da er det ny feil eller ny årsak til at alarmen har løst ut, sier Remme.

Hektisk i Grimstad

Brannsjef Tore Olsen i Grimstad brann- og feiertjeneste (GBF) sier det ikke var noen kunder som i fjor fikk regning på 3 000 kroner i posten.

— Totalt hadde vi 241 brannutrykninger, der 201 av dem var unødvendige, sier Olsen.

Grimstad brannvesen sender regning fra og med tredje utrykning som viser seg helt klart unødvendig.

— Det var en del alarmer i kommunale bygg som vi har fokusert på det tekniske og organisatoriske på for å forebygge unødige alarmer, oppsummerer brannsjefen.

Null i sørvest

Heller ikke Flekkefjord brannvesen (FBV) sendte ut regning til sine kunder i fjor.

— Vi hadde 43 unødige alarmer i 2013, opplyser varabrannsjef Svein Rolf Salvesen.

— Kunden har to frie alarmer. Etter det gis det et gebyr på kr 3175,- pr alarm, legger han til.

Arendal

Overbrannmester Arne Bentzen i Østre Agder brannvesen sier 98 ble gitt regning i fjor.

— De må betale 4.500. kroner hver, og får regning etter andre gangs alarm, sier han.

Tall på unødige alarmer er grunnet nytt datasystem og ny 110-sentral i Arendal, ikke klart ennå.