Deltakerne under Hove Tri måtte gjennom 1500 meter med svømming. Dagens raskeste opp av vannet var Alexander Broberg Skeltvedt, som kun brukte rett over 18 minutter før han var i land. Foto: Kjartan Bjelland
Andreas Mathningsdal Pedersen var oppe av vannet drøyt to minutter etter Alexander Broberg Skeltvedt, som ledet når utøverne la ut på syklingen. Foto: Kjartan Bjelland
Utøverne sprang så spruten stod på vei ut av vannet. Omstillingen til syklingen begynner allerede her. Foto: Kjartan Bjelland
Susanne Egilstad var blant de aller raskeste kvinnene opp av vannet. Hun brukte 30 minutter på svømmingen før hun kunne sette seg på sykkelsetet. Foto: Kjartan Bjelland
Johan Vik (foran) fra Tuddal IL følges av David Andersson fra Nordstrand IF ut på de 40 kilometerne med sykling. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg er kjempe fornøyd med tiden. Jeg tror jeg forbedret meg med ti minutter fra i fjor, sier Susanne Egilstad fra Kristiansand Triathlon etter at hun fullførte Hove Tri på tiden 2,27,04. Med det ble hun totalt nummer 76 av de 220 deltakerne som stilte til start under NM-distansen i Triatlon på Tromøya.

Kjører max

— Når du skal være ute i 13 timer må du disponere kreftene på en helt annen måte. Du må kontrollere puls og være bevisst på gjennomføringen din. Her føler jeg at man bare kjører maks til en spyr, sier Egilstad som slapp det i dag.

— Men det var nesten, sier hun og smiler.

— Svømmingen var tung og jeg kavet mye. Det tok 500 meter før jeg fant flyt i det. Jeg tror jeg var først av inn av jentene etter syklingen, men jeg har noen bein som ikke er egnet for løping. Jeg har så og si ikke løpt de siste ni månedene, sier Egilstad, som tapte mange plasser på de ti kilometerne utøverne sprang før de passerte målstreken.

— Løpingen var tung, vond og vanskelig. Det var så vondt at jeg vurderte å bryte, sier Egilstad, som trosset smertene og fullførte løpet.

Seig

Tobarnsmoren ble i fjor nummer 38 under Norseman, som regnes som et av de tøffeste triatlonene i verden. Der svømmer deltakerne 3,8 kilometer før de fortsetter med 181 kilometer på sykkelsetet over fjellet før triatlonen avsluttes med 42 kilometer løping opp til toppen av Gaustadtoppen. Med dette i baggasjen burde Hove Tri med sine 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og ti kliometer løping være som en god treningsøkt for ironman-utøveren.

— Dette var en god start på sesongen. Men det er som to forskjellige sporter. Her kjemper du med konkurrentene dine hele veien, mens på Norseman og ironman skal du bare finne roen og gjennomføre. Her kaver du og det er et skikkelig slit, der den sterkeste overlever, forteller Egilstad, og påpeker forskjellen i konkurransetiden, som kan være på over ti timer.

18-åring vant

Det var Gustav Iden (18), som tok en suveren seier under Hove Tri og sikret seg Norgesmesterskapet i Triatlon. Han vant på tiden 1,54,44 i strålende solskinn, 17 varmegrader i vannet og minimalt med vind i de rundt 20 varmegradene i lufta. Nesten 13 minutter bak løp Andreas Mathningsdal Pedersen fra Kristiansand Thriatlon inn til tolvte plass, som beste sørlending.

— Målet var topp ti, men jeg er godt fornøyd. Jeg var opp som nummer to av vannet fra svømmingen. Jeg følte syklingen gikk greit, men det er der jeg er dårligst, sier Mathningsdal Pedersen, som etter syklingen var nede på 20. plass.

— På syklingen og løpingen fokuserte jeg på å åpne rolig slik at jeg kunne sørge for god progresjon utover. A bli nummer tolv totalt er jeg godt fornøyd med, sier han.

21-åringen kuttet ut svømmesatsingen i fjor sommer og begynte å fokusere på triatlon i vinter.

— Dette var årets store mål og har vært det jeg har trent for i vinter. Jeg er ny i denne sporten, så nå er det bare å stå på videre, sier Mathningsdal Pedersen, som innser at han må forbedre seg på syklingen for å komme med på landslaget i fremtiden.

— Jeg tok en eller to av de på landslaget i dag såvidt jeg vet, og det er jo gøy, sier 21-åringen, og fortsetter:

— Om jeg ikke kommer på landslaget så er målet å delta i Europacup i løpet av de neste to årene, og da må jeg bevise i Norgescupen at jeg kan hevde meg der.

NM-mester for fjerde året på rad

Norgesmester i kvinneklassen ble for fjerde året på Mette Pettersen Moe (39) fra Østmarka IL.

— Dette er ikke noe annet enn fantastisk. Helt underbart, sier en strålende fornøyd Pettersen Moe.