— Dette synes jeg ikke noe om. Jeg tenkte jo at jeg skulle pynte litt opp på verandaen med disse blomstene, sier Bente Fossberg.

Bente Fossberg måtte bare le da hun fikk beslaglagt plantene hun hadde kjøpt i Danmark. - De kostet vel 250 kroner, sier hun. Foto: Tormod Flem Vegge

Mandag ettermiddag aksjonerte Tollvesenet og Mattilsynet på ferjekaia i Kristiansand. Tollvesenet plukket ut mistenkelige biler som rullet ut av Superspeed, mens to ansatte fra Mattilsynet undersøkte dem.

Ulovlige planter

Hensikten var hovedsakelig å luke ut ulovlige uteplanter på vei inn i Norge.

Bente Laland (til venstre), seniorinspektør ved Mattilsynet i Vest-Agder, og førsteinspektør Ingunn Fjærbu, med en beslaglagt Rododendron på ferjekaia i Kristiansand. Denne planten er Mattilsynet ekstra på vakt mot. Den kan inneholde skadelig sopp som kan gå til angrep på både blåbær, eik og bøk. Foto: Tormod Flem Vegge

— De fleste vet ikke om at det er ulovlig å ta med seg planter som ikke har et såkalt sunnhetssertifikat, forklarer Bente Laland, seniorinspektør ved Mattilsynet i Vest-Agder.

Slik ble resultatet av Mattilsynets aksjon mandag ettermiddag. Bente Laland (til venstre), seniorinspektør ved Mattilsynet i Vest-Agder, og førsteinspektør Ingunn Fjærbu gjennomførte beslagene. Foto: Tormod Flem Vegge

— Hvis plantene for eksempel har minérfluer, kan de spre seg i Norge og forårsake stor skade. I tillegg kan planter fra utlandet inneholde andre typer skadedyr, sopp og virus, forklarer inspektøren.

Hun viser fram en beslaglagt Rododendron, og forteller at særlig denne planten kan inneholde skadelig sopp som kan gå til angrep på både blåbær, eik og bøk.

Jevnlige stikkprøver

Mattilsynet har gjennom flere år foretatt stikkprøver på ferjekaia i Kristiansand for å hindre ferjepassasjerene fra å innføre ulovlige planter til Norge.

Bente Fossberg fikk beslaglagt planter for et par hundre kroner mandag.

I tillegg måtte ytterligere én Superspeed-passasjer levere fra seg plantene sine.

Finnes unntak

Dette er varer som ikke er tillatt eller som må ha et sunnhetssertifikat for å innføres til Norge, ifølge Mattilsynet; poteter, planter og plantedeler fra ikke-europeiske land, jord og vekstmedium fra ikke-europeiske land og frø fra planter som inneholder narkotiske stoffer.

Men det finnes også unntak. Det er lov å ta med seg 10 kilo med frukt og grønnsaker, 25 avskårne blomster, fem potteplanter for innendørs bruk innkjøpt fra et europeisk land, tre kilo blomsterløk og blomsterknoller og 50 porsjonspakninger med frø.