— Alle former for engasjement er midt i blinken for oss, sier lederen for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen.

Han var en av de 135 hemmelige deltakerne under forrige helgs symposium. Lørdag sto han fram i NRKs radioprogram Ukeslutt som sendemann for de rike arvingene som arrangerer det de selv omtaler som «en tumleplass for tanker, uten støy utenfra», ifølge Dagens Næringsliv.

På listen over foredragsholdere sto blant andre landbruksminister Sylvi Listhaug, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, statssekretær Catharine Munthe og konsernsjef Kirsten Idebøen i Sparebank 1-gruppen.

Ikke rikmannsklubb

De unge deltakerne møtes på godset til Mille-Marie Treschow, Farris Bad og Jarlsberg hovedgård under mottoet «Det tar bare én generasjon å forandre en nasjon». Bak står initiativtakerne Christoffer Braathen (34), Mikkel Dobloug (35), Martinius Skaugen (33) og doktorgradsstipendiat Erling Christiansen (34).

— Målet er å drive selvutvikling, folkeopplysning og bringe ny kunnskap til overflaten, sa Braathen til Dagens Næringsliv, og avviser bestemt at de er noen rikmannsklubb.

Som Protestfestivalen

— Det var 135 unge mennesker der. En del var rike. Men mine fordommer brast. Det var unge mennesker med et brennende engasjement for samfunnsutviklingen. Det handlet først og fremst om landbruk og økologi, ting som vi tok opp på Protestfestivalen i fjor, og som vi vil ta opp igjen, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

— De gjør det samme som Protestfestivalen har holdt på med i 15 år, i kontakt med skoler og UiA, nemlig å få de unge til å delta på debatter. Ungdommen lever i ei boble. Om de er rike eller politisk, det spiller ingen rolle. Alle former for engasjement er midt i blinken for oss, sier Olsen.

Mangler penger

Mens arvingene bak symposiet på godset til Mille-Marie Treschow hadde et romslig helgebudsjett på 1,3 millioner kroner, sliter Protestfestivalen også i år med å få endene til å møtes. Fortsatt mangler festivalen 100.000 på å få budsjettet i land.

— Fikk du napp på støtte mens du ruslet rundt blant millionærer og milliardærer?

— Jeg kan ikke gjøre det slik. Men flere har sagt de kommer som publikummere.

— Ingen nye, rike onkler eller arvinger?

— Vi har flere sponsorer nå enn noen gang. Det er ikke der problemet ligger. Vi har 400.000 til 500.000 i sponsorinntekter. Men utgiftene går opp. Ting koster mer, sier Olsen.

Invitert inn

Svein Inge Olsen forteller at han i fjor tok kontakt med den ene initiativtakeren Christoffer Braathen, som er arving til varmtvannstank-produsenten Ozo.

— Så fikk jeg invitasjon fra ham, som har stor sans for Protestfestivalen. Vi håper også at han skal være med på et av arrangementene i år, sier Olsen.

— Og nå er du talsmann for dem, eller alibi? Samarbeider dere?

— Nei, vi har ikke noe samarbeid. Jeg stilte opp i NRK da jeg fikk en telefon, fordi de andre ville ikke. Så ettersom vi jobber med noe av det samme, var det en grei måte å markedsføre Protestfestivalen på, sier Olsen..