Ødegård fant denne brosjen i Buhølen i februar. Foto: Espen Sand
Hobbyarkeolog Hans Christian Ødegård (t.v) tar med seg arkeologene Ann Monica Bueklev (bak - delvis skjult) og Ghattas Sayej fra fylkeskommunen rundt på Buhølen i Lindesnes. Til høyre går grunneier Terje Thorsen. Foto: Espen Sand
Denne kjernesteinen i flint beviste at det bodde mennesker i Buhølen for 11.000 år siden. Foto: Espen Sand
-Dette stedet var perfekt for menneskene som levde 9000 år før Kristus. Elva var viktigst, sier Ghattas Sayej, arkeolog i Vest-Agder Fylkeskommune. Foto: Espen Sand
Denne øksa ble funnet i Buhølen i februar. Den er sendt til kulturhistorisk museum i Oslo. Foto: andre
Ødegård fant den lille, blå glassperla til venstre. Den er foreløpig ikke identifisert men er nå ved kulturhistorisk museum i Oslo for konservering. Foto: Privat. Foto: andre
Disse gjenstandene i flint ble funnet på Kristiansminde i Buhølen i februar. Foto: Andre

LINDESNES: I tre år har 20-åringen fra Lindesnes brukt hundrevis av timer for å grave opp spor av en svunnen tid. Hobbyen har sørget for flere arkeologiske funn. I 2012 fant han en sjelden arabisk mynt fra mellom 700 og 900 tallet på en nypløyd åker på Rødberg i Lindesnes. I februar gjorde han og flere kamerater funn i Buhølen. Funn som dokumenterer liv i bygda for hele 11.000 år siden.

Ødegård fant denne brosjen i Buhølen i februar. Foto: Espen Sand

— Rundt 10-15 centimeter under bakken fant jeg en pilspiss og ei flintskrape som skal være fra år 9000 før Kristus. I tillegg fant jeg en blå glassperle som er sendt inn til Oslo for analyser, sier Ødegård.

Ghattas Sayej nikker godkjennende når han får se funnene til Ødegård. Arkeologen fra Vest-Agder Fylkeskommune har hatt turen til Lindesnes for å treffe Ødegård og se på funnstedet, Kristiansminde, i Buhølen.

År 9000 før Kristus

Hans Christian gjør en glimrende jobb

— Dette er kjernestein fra steinalderen, rundt 9000 år før Kristus. Funnene er viktig dokumentasjon, men ikke sjeldne, sier Ghattas.

— Buhølen må ha vært midt i blinken for de som levde for 11.000 år siden. Hadde de elva og fisken, så hadde de alt de trengte, legger arkeologen til.

Stedet Kristiansminde er kalt opp etter generalen Arnoldes Christian von Krogh som bodde i Buhølen på 1800-tallet.

Grunneier Terje Thorsen har alltid visst at stedet han eier er spesielt.

Denne øksa ble funnet i Buhølen i februar. Den er sendt til kulturhistorisk museum i Oslo. Foto: andre

— Folkene lette etter elveperlemuslinger som hadde stor verdi i gammel tid. Jeg har funnet ei hel grop med elveperlemuslinger. For en perle kunne man kjøpe ei ku, sier han.

- Glimrende jobb

Reglene sier at alle funn eldre enn år 1537 skal registreres hos fylkeskommunen. I løpet av tre år med metalldetektor har Ødegård blitt en kjenning blant arkeologene i fylket.

— Hans Christian gjør en glimrende jobb. De siste årene har mange begynt å lete etter gamle kulturminner, men ikke alle kan sine saker. Hans Christian er seriøs, sier arkeologen.

Alle funn må registreres skriftlig og påføres gps-koordinater, før de sendes inn til fylket. Ødegård har ikke tall på hvor mange registreringer han har gjort. Interessen har gjort at han har meldt seg inn i Norges metallsøkerforbund og investert kraftig i hobbyen.

Kostbare metalldetektorer

— Det har tatt litt av, og i dag jeg flere metalldetektorer. En av dem koster 14.000 kroner og en annen kan jeg søke tre meter under vann med. Etter at jeg begynte har ti personer startet med metallsøking i Lindesnes, sier Ødegård.

Alle kulturminnene registreres hos fylkeskommunen før de sendes til Oslo for analyser og bevaring. Arkeolog Ghatt

-Dette stedet var perfekt for menneskene som levde 9000 år før Kristus. Elva var viktigst, sier Ghattas Sayej, arkeolog i Vest-Agder Fylkeskommune. Foto: Espen Sand

as sier at virkelig sjeldne funn premieres med diplom og en finnerlønn på ti prosent av objektets verdi.

Selv om Ødegård har gjort betydningsfulle oppdagelser, har han ingen diplom hengende på veggen. Oppnår han sitt neste store mål, er sjansene stor for at han blir satt pris på.

— Jeg har en drøm om å finne en av betalingsringene som ble brukt under folkevandringstiden fra år 400-600. Det er mitt store mål, sier Ødegård.