Her løftes sugerøret ned i hallen, ned mot fundamentene Foto: Agder Energi
Sugerøret på vei ned i tunnelen hvor turbinen også skal monteres. Fundamentene står ferdig. I det sorte hullet er utløpet. Vannet kommer inn i kraftverket i den opplyste tunnelen til venstre. Den kalles inntak eller tilløpstunnel. Foto: Agder Energi
Her er sugerøret kommet på plass. Det er store dimensjoner, selv om det ikke er snakk om et veldig stort kraftverk. Foto: Agder Energi

— Denne uka monterer vi en rekke stål-deler som veier rundt 10 tonn hver i maskinsalen. Foreløpig går alt etter planen, forteller prosjektleder Geir Konsmo.

Salen eller hallen er 20 x 30 x 15 meter. Steinmassene som er sprengt ut brukes til å lage nye næringstomter på Skaiaa, samt to kilometer sykkelsti langs fylkesvei 403. Iveland Kraftverk 2 skal stå ferdig om akkurat ett år. Mye elvevann renner i dag ubrukt forbi Iveland 1. De to kraftverkene vil til sammen gi strøm til cirka 25.000 husstander.

— Det er hjertet i den nye kraftstasjonen som kommer på plass nå. Vi monterer sugerøret ved utløpet og tunnelrør ved tilløpstunnelen/inntaket, samt spiraltrommelen som skal sende vannet inn i turbinen.

— Det er tunge, store løft med høyt presisjonsnivå. Neste uke starter sveising, deretter skal alt støpes inn i betong, forteller Konsmo.

Sugerøret til utløpet ligger i bunnen av kraftstasjonen under turbinen. Oppå der igjen kommer en spiraltrommel som sørger for å øke effekten på vannet før det renner ned i turbinen. På toppen kommer generator.

Først neste vår kommer turbin og generator. Det er de virkelig tunge delene. Generatoren vil alene veie rundt 150 tonn.

Iveland kraftverk del to er kostnadsberegnet til 750 millioner kroner. 50-60 mann jobber ved anlegget nå.