Bare Oslo har mer kriminalitet per tusen innbyggere enn Agder. Tall fra i vinter, viser at 34 personer sto for en firedel av kriminaliteten i politidistriktet. De aller fleste av disse tilhører Kristiansand-regionen.

— En liten andel kriminelle begår en relativ stor andel kriminalitet. De plager den vanlige mannen i gata, og bør ha en høyere prioritet hos oss, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet.

Samarbeider på tvers

Politiet i Kristiansand, Søgne og Songdalen, Vennesla og Iveland, Lillesand og Birkeland går nå sammen om å opprette et gjengangerprosjekt.

— Målet er å få satt de veldig aktive kriminelle ut av spill. Det vil gi seg utslag på kriminalitetsstatistikken, sier Eriksen.

Tre politibetjenter jobber fulltid i gjengangergruppa. De har utarbeidet ei liste med åtte-ti personer. Begår disse ny kriminalitet, skal de umiddelbart fengsles.

— I stedet for å samle opp saker, er målet at én sak skal være nok for varetektsfengsling og rask behandling i rettsvesenet, sier Petter Sandell, leder for allmennavsnittet i Kristiansand-politiet.

Lista inneholder opplysninger om etterforsknings- og straffehistorikk.

— Uten ei slik liste kan de kriminelle fort slippe ut igjen med en gang. Vi får ikke den nødvendige oversikten, sier Sandell.

Utfordring med fengselsplasser

Kjell Erik Eriksen medgir at underskuddet på varetektsplasser er en utfordring når gjengangerne skal fengsles. De må ofte vike plassen for kriminelle som har begått mer alvorlig kriminalitet.

— Vi opplever at de som blir fengslet av tingretten, likevel må slippes fri med meldeplikt. Vi tenker imidlertid en slik satsing mot gjengangere ikke kan stoppes av manglende fengselsplasser, sier Eriksen.

Når patruljen ser en av personene på listen loggføres dette. Dette kan bidra til å oppklare saker i ettertid.

— Etter hvert er det også slik at noen av gjengangerne får litt angst når de vet at de står på lista. Det kan ha en preventiv effekt, sier Eriksen.

Målet med prosjektet er også å kunne sikre en passende straff. I dag kan lang liggetid hos politiet føre til at kriminelle får strafferabatt i domstolen.

— Med offensiv opptreden fra politiet får man også mer respons hos retten, enn hvis politiet ikke klarer å prioritere rett og lar sakene ligge og slenge et halvt år, sier Sandell.

- Takket politiet

Flere politidistrikter har gjengangerprosjekt. I Vestfold ble vinningskriminaliteten nesten halvert fra starten i 2005 til 2013. I landet sett under ett var nedgangen på 18 prosent.

— I ettertid har flere personer gått ut i mediene og takket politiet for at de ble tatt og straffet. Det var dette som skulle til for at de sluttet med kriminalitet, sier Henning Fosaas, leder for gjengangerprosjektet i Vestfold-politiet.

Også Kristiansand-politiet tror det ligger et rop om hjelp i den gjentatte kriminaliteten.

— Du oppfatter det nesten som en bønn om å bli satt inn, fordi de begår kriminalitet og ruser seg hele tiden, sier Petter Sandell.