Fire kvinner anmeldte bussjåføren lenge etter de angivelige overgrepene mot dem. Sakene ble henlagt, men denne uken vitnet de likevel om de vonde opplevelsene sine.

— Det er ingen som vil ha en overgriper gående rundt på gata. Hvis jeg kan bidra til å få ham dømt, gjør jeg gjerne det, sier den ene kvinnen (28) til Fædrelandsvennen.

Sammen med tre andre kvinner vitnet hun torsdag i Kristiansand tingrett mot en sørlending. Han er tiltalt for gjentatte seksuelle overgrep på sin stedatter fra hun var ni år. Påtalemyndigheten mener forklaringene deres kan si noe om mannens modus for seksuelle overgrep.

Nektet å forklare seg

De fire anmeldte ham for overgrep og voldtekt da de ble kjent med at han ble etterforsket. Alle sakene ble henlagt, tre fordi de er foreldet.

I retten nektet mannen i slutten av 50-årene å forklare seg om forholdet til kvinnene.

— Vitneførselen kan best beskrives som en ren svertekampanje av min klient. Dette dreier seg om helt forskjellige saker. Det kan sikkert være bra for disse kvinnenes mentalhygiene å få forklare seg, men jeg mener dette er feil arena for den slags, sier forsvarer Marius Larsen til Fædrelandsvennen.

Ble kjærester

Tre av de angivelige overgrepene knyttes til mannens tidligere yrke som bussjåfør. Den første kvinnen ble kjent med ham som 15-åring på ruta han kjørte.

I retten fortalte hun om en forståelsesfull person som lyttet til tenåringens problemer. Tiltross for stor aldersforskjell ble de etter hvert kjærester. Hun mener at hun ble utsatt for to voldtekter.

— Jeg tenkte at hvis jeg ligger helt stille, så går det fort over, sa kvinnen som i dag er i slutten av 30-årene.

Saken hennes ble henlagt fordi den er foreldet.

- Manipulerte meg

Den andre kvinnen var nabo med tiltalte. Hun ble sammen med den gifte mannen da hun var 15-16 år. Overgrepet skal ha skjedd i en bussgarasje.

— Han manipulerte meg trill rundt, og fikk det til å virke helt naturlig at en 34-åring skal ha sex med et barn etter å ha vært en slags faderlig figur, sa kvinnen som også er i slutten av 30-årene.

Hennes sak ble henlagt etter foreldelsesfristen.

Fryktet ikke å bli trodd

En kvinne som i dag er 28 år, ble også kjent med mannen som passasjer på hans faste rute. Hun var 19 år voldtekten skal ha skjedd på et pauserom for bussjåfører.

— Han presset meg inn til veggen. Jeg sa nei flere ganger. Til slutt skjønte jeg at det ikke nyttet å si nei mer. Etterpå følte jeg meg så skitten, sa kvinnen i retten.

I 2004 valgte hun ikke å anmelde mannen etter råd fra politiet. De mente det ville bli en for tøff belastning.

— Jeg begynte også å tenke: Hvem vil tro på meg? Vi hadde jo vært kjærester, sa hun i retten.

Da anmeldelsen til slutt ble levert, ble saken henlagt på bevisets stilling. Hun klagde forgjeves til statsadvokaten.

Den fjerde kvinnen er niese av tiltalte og forklarte at hun ble voldtatt av ham en gang som 19-åring. Som for de andre, har opplevelsene preget livene hennes sterkt.

— Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke anmeldte han den gangen. Det plager meg nå. Men det eneste jeg tenkte var "han skal ikke vinne over meg", sa kvinnen som nå er i begynnelsen av 40-årene.

Kan få voldsofferstatning

Sakene deres ble henlagt, men kvinnene kan likevel få voldsoffererstatning.

— Det kan ikke reparere skaden, men i alle fall gi en liten kompensasjon for det inntektstapet jeg har hatt. Jeg har ikke klart å jobbe hundre prosent etter overgrepet, sier en av kvinnene (28) til Fædrelandsvennen.

Hennes sak ble henlagt på bevisets stilling, men Kontoret for voldsoffererstatning skal gjøre en selvstendig vurdering av bevisene i saken. De må også vurdere spørsmålet om foreldelse i sakene til de andre kvinnene.

— Sivilrettslig løper foreldelsesfristen i tre år fra den dagen vedkommende har nok kunnskap til å gå til sak. For disse kvinnene er det først i dag de er blitt utredet og vet hvor alvorlig skaden som er påført dem er, sier bistandsadvokat Marita Erlandsen.

— Det er vanskelig å få erstatning, men sjansen er absolutt til stede, sier Erlandsen.

Tidligere dømt for overgrep på bussen

I Kristiansand tingrett fredag la aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, ned påstand om ubetinget fengsel i tre år og seks måneder for overgrepene mot stedatteren. Han mener mannen også må miste retten til å kjøre buss eller taxi for evig tid.

Tiltalte er dømt en gang tidligere som bussjåfør. I 2008 fikk han 30 dagers betinget fengsel for seksuelle handlinger mot en ung kvinnelig passasjer.

Hans forsvarer advokat Marius Larsen viser til at klienten ikke har erkjent straffskyld etter tiltalen. Dessuten mener han også stedattersaken er foreldet.

— Retten trenger ikke å ta stilling til hvem av partene som er mest troverdige i denne saken, ettersom retten uansett ikke under noen omstendighet kan utelukke at fornærmede var ti år eller eldre når det første overgrepet angivelig fant sted. Dette innebærer at hele saken er foreldet, sier Larsen til Fædrelandsvennen.