— Vi har flagget som mål at laget skal ha én utøver i VM. Der er vi ikke ut fra fjorårets resultater, men vi har et mål om å ha større fremgang enn landslagsløperne. Og Håkon var nærmest dem i sommer-NM. Riktignok på rulleski, men hvorfor kan det ikke like gjerne bli han som tar steget. Han er fysisk sterk og pusher gruppa, sier Knut Tore Berland.

Foran denne sesongen overtok Berland som trener på fulltid for Team Norgesbakeriet, som er et privatlag med seks hardtsatsende skiskyttere som alle har planer om å gjøre det de kan for å spise seg innpå norges- og verdenseliten.

1,1 millioner i budsjett

I lagets andre sesong har de et budsjett på 1,1 millioner, og i år blir kronene i større grad enn i fjor brukt til å finansiere fulltidstrener fremfor komfort på treningsleirene. Frontfiguren er Vetle Sjåstad Christiansen, som i junioralder var ansett som et enormt skiskyttertalent, men siden har vært mye plaget med sjukdom og foran denne sesongen takket nei til landslaget for i stedet å bli lagkamerat med Svaland og co.

Håkon Svaland er fast bestemt på å revansjere sin skuffende sesong i fjor. Foto: PRIVAT

— Driven i gruppa er veldig bra. Jeg har vært involvert i skiskyting i 25 år, og dette er opp mot det aller beste jeg har sett. Vi har også noen plusspunkter som gir oss tro på at vi kan matche opplegget til landslaget, som for eksempel at hele gruppa bor på Lillehammer, sier Berland, som blant annet har vært landslagstrener for de norske skiskytterkvinnene.- Målet er å ha et like bra opplegg som rekruttlandslaget. Det er dem vi skal slå. Men det viktigste for meg er at jeg gjennom dette laget kan lære av dem som er litt bedre enn meg. Jeg har i mange år hatt motivasjon til å jobbe hardt, men her får jeg i tillegg veiledning og jeg får se hvordan jeg kan bruke motivasjonen, sier Svaland - som har farten i sporet som sin store styrke.

Som junior vant han hele 12 NM-medaljer og deltok i junior-VM, men da han i fjor tok steget over i seniorenes rekker, møtte han en annen hverdag.

- Veldig skuffende sesong

— Jeg var litt plaget av sykdom, og bet over litt for mye. Og plutselig var sesongen over. Det var en veldig skuffende sesong, sier 21-åringen.

— Hva skal til for at du tar det neste steget?

— Først og fremst må skytingen forbedres, og på det feltet jobber jeg utrolig godt med treneren min. Det var godt å få en bekreftelse i Sommer-NM på at når jeg treffer, så er jeg i toppen. I tillegg må jeg bli flinkere til å toppe formen når det gjelder, sier sørlendingen.

Sikter mot OL i 2018

— Ifølge Berland kan det like gjerne være du som tar steget og kvalifiserer deg for VM?

— Jeg skjønner hva han mener i og med at jeg i sommer ikke har vært dårligere enn Vetle (Sjåstad Christiansen) og Martin (Eng), som har et mål om å komme dit. Men mitt mål er å få gå IBU-cup, det betyr at jeg er topp 12 i Norge, sier birkenesingen.

Derimot mener han at OL i 2018 er innen rekkevidde.

— Det vil garantert være 24-25-åringer som går der, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal være meg, sier Håkon Svaland.