SIRDAL: Miljøverndepartementet har sagt nei til bygging 37 hytter og samme antall garasjer i det nye hyttefeltet Tjørhom Panorama i Øvre Sirdal, melder Avisen Agder.

Det er antagelig aller første gang at hubroer har stoppet en hytteutbygging. Hubro er en såkalt rødlistet (sårbar) fugleart som det er et nasjonalt mål å verne.

Må skrinlegge 37 hytter Grunneierne Arne og Tor Inge Tjørhom er utbyggere av Tjørhom Panorama på vestsiden av R 468 gjennom Ukvigldalen. Nå setter hubroene en stopper for utbyggingsplanene deres.

For i tråd med kravet fra fylkesmannens miljøvernavdeling har Miljøverndepartementet nå fastslått at 37 av disse hyttene og garasjene må tas ut av den opprinnelige planen.

Verneverdig fugleart Fylkesmannens miljøvernavdeling har begrunnet innsigelsen med at den nordøstre delen av reguleringsplanen kommer innenfor grensene for viltlokalitet av nasjonal verdi.

Den nærmeste av hyttene var planlagt 250 meter fra hubro-reiret.

Miljøverndepartementet viser til regjeringens miljøvernpolitikk og sier at naturen skal forvaltes slik at arter som hører til i naturen sikres levedyktige bestander og gjør det mulig å sikre det biologiske mangfolds fortsatte utviklingsmuligheter, skriver Avisen Agder.

Dersom det fremdeles er ønske om å realisere utbygging av de 17 hyttene og garasjene som gjenstår i den opprinnelige reguleringsplanen, så må planen endres og det må fattes et nytt planvedtak, skriver Avisen Agder.