SNØGOLF: Slik ser det ut når det nye tilbudet om snøgolf på en bane med seks hull på Ålsheia tas i bruk. Foto: Privat
TJØRHOMFJELLET: Stor aktivitet i bakken, foreviget tirsdag denne uken. Foto: Øystein Tjørhom
LJOSLAND: Dette bildet er tatt i bunnen av bakken ved Ljoslandsvannet sist lørdag. Foto: Privat
HOVDEN: En skientusiast i aksjon tirsdag denne uken. Foto: Privat
EIKERAPEN: Driftsleder Kenneth Abrahamsen viser fram forholdene. Foto: Privat
BROKKE: En snowboarder i aksjon på skisenteret onsdag denne uken. Foto: Jan Wojtaszek
BORTELID: Slik så det ut på Bortelid tirsdag denne uken. Foto: Ruben Bortelid

AGDER: — Det kan se ut som om Sørlandet samlet sett får det beste været i Norge kommende uke. Selv om det er meldt en del skyer, vil dere få perioder med sol, og det vil stort sett være lite nedbør og lite vind, sier statsmeteorolog Ingrid Berntsen.

Med noen unntak vil den kommende uken fram mot neste helg være preget av minusgrader i sør, uten at det blir for bistert. Yr.no melder om sju minusgrader på det kaldeste i Kristiansand (torsdag 21. februar). Hovden kan belage seg på 12 minusgrader på det kjøligste (også det torsdag 21. februar) og fem skyfrie dager fra og med tirsdag.

— Dersom de ulike skisentrene er flinke til å preparere løypene sine, bør i hvert fall ikke været legge noen demper på vinterferien i Agder, konkluderer Berntsen.

Ski- og snowboardkonkurranse

En sjekk nettopp med disse sentrene gir menigmann grunn til å glede seg.

Brokke alpinsenter melder markedsansvarlig Katrine Larsen om meget gode forhold, med noe nysnø som har ført til 75 centimeter snø i terrenget. Alle de fire nedfartene er åpne, og det samme er isbanen. Kommende lørdag arrangeres en såkalt big jump session (ski og snowboard) kl. 13. Det er påmelding i teltet under big jumpen fra kl. 12.30, alle som vil kan delta, og Larsen lover fine premier til de to beste kjørerne.

Ljosland skisenter forteller fungerende daglig leder Kristin Ljosland om flotte forhold i bakker og løyper. Det er hele 110 centimeter snø i terrenget og skisenteret byr på 55 kilometer med preparerte langrennsløyper. I terrengparken kan de besøkende boltre seg i seks rails, kuleløype og flere hopp av varierende størrelser. Til helgen blir det dessuten afterski på skisenteret. Begge trekkene, skibåndet og samtlige traseer er åpne.

Ruben Bortelid ved Bortelid skisenter kan by på 104 centimeter snø i terrenget, og samtlige fem heiser er åpne. Langrennsentusiastene kan utfolde seg i 70 kilometer med kvistede løyper. Han er meget godt fornøyd med 1300 besøkende sist helg og spår en strålende vinterferie.

— Hele bakken vil være åpen hver dag – med kveldskjøring både onsdag og fredag. Vi har fått litt påfyll med natursnø denne uken og forholdene i bakken og i langrennsporet er nydelige. Flere nye langrennsløyper er nå oppkjørt. Det er kafè på Gluggenhytta både lørdag og søndag denne helgen. Det blir flere aktiviteter for både barn og voksne, blant annet hopprenn, slalåmrenn og skikurs, melder Ruben Bortelid.

Reinsfeller og tipi-telt

Daglig leder ved Hovden skisenter, Sture Pilegård, har tre av tre heiser og fem av fem trekk åpne. I nedfartene er det 65-80 centimeter snø, og Pilegård melder at skisenteret den siste uken har hatt jevnt 2000 besøkende daglig – preget av vinterferiebesøkende fra Rogaland og Danmark.

— Nå gleder vi oss til å ta imot feriefolket fra Agder-fylkene. I Tusseland har vi satt opp et stort Tipi-telt hvor barn og voksne kan komme og grille det de eventuelt har med eller kjøper der. Vi tilbyr benker med reinsfeller og servering. Ellers er det både barnekarusell og barnescooter, samt at barnepassen er betjent, opplyser Pilegård.

Finn O. Hauge ved Eikerapen alpinsenter i Åseral gleder seg over 70 centimeter med natursnø og 70-150 centimeter med kunstsnø. Alle nedfarter er åpne, og i terrengparken kan han tilby fire hopp, rails og funbox.

— Vi har perfekte forhold i vår preparerte trasé, og langrennsløypene á tre, fem og 15 kilometers lengde prepareres etter behov, rapporterer Hauge.

Lørdag er det meldt skyet, null grader og to sekundmeter vind, mens det søndag er meldt lett snøfall, to minusgrader og tre sekundmeter vind på alpinsenteret.

Tilbyr snøgolf

Ålsheia skisenter åpnet sist søndag Sørvestlandets første golfbane på snø med seks hull, ved det som heter Nyestøl. Banen er åpen for spill hver ukedag, og kommende lørdag er det duket for åpningsturnering med påmelding i Varmestuen lørdag innen kl. 12. — Vi synes det er gøy å krydre tilbudet vårt med noe nytt, og responsen på snøgolfen har vært god til nå. Vi har også fått mange gode tilbakemeldinger på vår nye park, som vi åpnet med rails, big jump, wallride med mer for et par uker siden, opplyser skisenterets daglige leder.

SNØGOLF: Slik ser det ut når det nye tilbudet om snøgolf på en bane med seks hull på Ålsheia tas i bruk. Foto: Privat

Alle seks heisene på Ålsheia er åpne, og snødybden er på hele 120 centimeter.Også Tjørhomfjellet alpinsenter i Sirdal har nylig åpnet en park med wallride, rails og flere hopp. Daglig leder Øystein Tjørhom melder om en god uke hittil med rundt 900 besøkende i gjennomsnitt per dag – primært fra Rogaland. Han håper også vestegdene kjenner sin besøkelsestid kommende vinterferieuke.

— Vi har Vest-Agders eneste stolheis, og vi er også nærmeste stolheis fra Kristiansand – to mil nærmere enn Hovden. Overskyet vær og lite vind vil gi våre besøkende perfekte alpinforhold kommende uke, mener Tjørhom.

Anders Hodne ved Tveit Skisenter melder om rundt 60-70 centimeter med snø i bakken og meget gode forhold.

— Vi har hatt en fantastisk flott uke med glimrende forhold. Med tanke på timer med drift har sesongen hittil vært meget god. Alle hopp, rails og bokser er "shapet" og klare, opplyser Hodne.

Han planlegger å ha dagåpent i vinterferien fra 12 til 18 på ukedagene og fra 11 til 17 i helgene.