KRISTIANSAND: Det sier etterforskningsleder ved Vågsbygd politistasjon, Rune Strømsvåg, til Fædrelandsvennen.

Hvite varebiler, som skal ha oppsøkt skolebarn på vei til og fra skolene i Vågsbygd, har de siste dagene skapt frykt blant både elever, foreldre og skoleansatte.

Ved et tilfelle skal en sjåfør i en hvit varebil ha oppfordret en elev til å sette seg inn i bilen. Mannen skal ha sagt til guttene at han visste hvor han bodde og tilbød seg å kjøre eleven hjem. Gutten skal imidlertid ha løpt hjem til de foresatte og varslet om hendelsen.

SJEKKER TIPS: Etterforskningsleder Rune Strømsvåg forteller at politiet vil være ekstra synlig rundt skolene i Vågsbygd de neste dagene.

Tas på alvor

— Det er viktig å presisere at politiet tar disse meldingene på alvor og vil forfølge de tipsene som det er mulig å gjøre noe med, sier Strømsvåg.

For å skape trygghet i nærområdet har politiet valgt å bruke politipatruljer til å kjøre langs skoleveiene i Vågsbygd både morgen og ettermiddag.

— Vi forsøker å forebygge ved at politipatruljene er ekstra synlig langs elevenes skoleveier. Barna skal føle seg trygge når de går til og fra skolen. Den tryggheten vil vi være med på å skape ved at elevene ser at politiet er der for å passe på dem, sier etterforskningslederen.

Politiet har imidlertid en stor utfordring i å etterforske sakene fordi elevenes forklaringer er svært forskjellige og opplysningene er mangelfulle.

— Det eneste som er likt i meldingene er at det dreier seg om hvite varebiler. Men noen elever beskriver store varebiler, mens andre har fortetter om varebiler i Postmann Pat-størrelse. I tillegg er beskrivelsene av sjåførene svært avvikende. I de tilfellene hvor elever har fortalt at de er blitt kontaktet av sjåføren, er opplysningene så mangelfulle at vi har ingenting å gå videre med, sier Strømsvåg.

Fotograf sjekket ut

Politiet har allerede sjekket ut et konkret tips hvor elever mente at en mann hadde rygget tilbake med bilen for å ta bilder av dem.

— I den saken fikk vi et registreringsnummer. Eieren av bilen møtte til avhør på politistasjonen. Det viste seg at han var en ivrig naturfotograf som ville forevige et spesielt lys fra en utsiktsplass i Åsane. Han viste fram bildene på kameraet. Forklaringen var helt naturlig og han ble dermed raskt sjekket ut, sier Strømsvåg.

Etterforskningslederen mener det er viktig å være på vakt, men han tror den økte oppmerksomheten gjør at elevene varsler om helt naturlige hendelser.

— Når brev blir sendt ut fra skolen, så gjør det at elevene blir ekstra oppmerksomme på hvite varebiler. Det er fort at ballen begynner å rulle og at terskelen for å varsle oss går ned, sier Strømsvåg.

— Det finnes dessuten mange hvite varebiler i Norge, også i Vågsbygd, sier Strømsvåg.