KRISTIANSAND: 52-åringen ble i 2010 dømt til tvungent psykisk helsevern etter blant annet å ha forårsaket to boligbranner i Kristiansand. I 2008 satte han fyr på et boligkompleks i Setesdalsveien, slik at hele bygget brant ned til grunnen. Året etter satte han fyr på sin egen leilighet på Natthjemmet med en brannbombe.

I forrige uke møtte han i retten for å be om at helsevernet opphører. Alle som idømmes psykisk helsevern kan be om en ny vurdering ett år etter at dommen er rettskraftig.

Er uten troverdighet

Mannen, som i en årrekke har slitt med rusproblemer, forklarte da at han var motivert for å slutte med narkotika, få seg en bolig og komme på rett kjøl.

Kristiansand tingrett mener 52-åringen er uten troverdighet når han sier han vil slutte med rusmidler. I dommen vises det blant annet til at han rømte fra sykehuset uken før saken hans skulle behandles i retten. Da mannen ble pågrepet etter fire dager på rømmen var han i besittelse av både amfetamin, hasj og reseptbelagte legemidler."Dersom det tvungne vernet skulle opphøre i dag, finner retten at tiltalte med all sannsynlighet vil ruse seg på amfetamin, og at dette vil skje i omfattende grad," skriver tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia i domslutningen.

Vil begå nye forbrytelser

Retten kom videre frem til at sannsynligheten er høy for at 52-åringen vil begå nye forbrytelser. Mannen er tidligere dømt for alvorlige trusler og omfattende ildspåsettelser. Retten mener faren er stor for at mannen vil utføre både nye trusler og ildspåsettelser dersom han slipper ut.

Under rettssaken i 2010 kom de sakkyndige psykiaterne frem til at 52-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket og dermed utilregnelig. Ifølge psykiater Gunnar Johannessen, som har vurdert mannen på nytt, var dette trolig feil. 52-åringen skal ikke ha vært psykotisk på noe tidspunkt under sitt opphold på Eg. Han har heller ikke blitt behandlet med antipsykotiske medisiner siden han ble innlagt i 2010. ## Sinnstilstand uten betydning

Kristiansand tingrett har kommet frem til at mannens psykiske tilstand ikke har noen betydning for om helsevernet skal opprettholdes, ettersom loven ikke setter noe krav til den domfeltes sinnstilstand under gjennomføringen av helsevernet.Retten har kommet frem til at det i hovedsak er gjentakelsesfaren som skal vurderes. Her konkluderes det med at det er en nærliggende fare for at 52-åringen vil begå nye, alvorlige forbrytelser og at denne faren både er kvalifisert og reell. I tillegg finner retten at samfunnsvernet gjør det nødvendig å videreføre dommen.

52-åringen må dermed belage seg på fortsatt tvangsbehandling på sykehuset. Mannen kan anke avgjørelsen til lagmannsretten.