KRISTIANSAND: — Tunnelen er ferdig, men veinettet må rigges før det er forsvarlig å slippe til trafikk i tunnelen, forteller Stig Berg-Thomassen, prosjektleder for den nye Vågsbygdveien.

Tunnelen må godkjennes

Det er mye som må på plass før det ene løpet i Vågsbygdporten kan åpnes lørdag. Parallelt med fysiske tiltak, er også en formell prosess gang, som handler om at tunnelen må godkjennes av Vegdirektoratet. Blant annet må alle tekniske installasjoner godkjennes formelt. Hvis ikke alt er på plass, må åpningen utsettes.

— Dette handler om en høytrafikkert vei, så man må være nøye med det formelle, påpeker Berg-Thomassen.

Overvåker tunnelen

Mannskapet på Vegtrafikksentralen i Porsgrunn skal være ferdige med opplæring i håndtering av ulykker, og andre hendelser, i Vågsbygdporten lørdag klokka 15.00 - hvis alt går etter planen.

— Alle som jobber ved Vegtrafikksentralen skal forstå hvordan Vågsbygdporten fungerer. De skal kunne styre sikkerhetsutstyr og vifter i tunnelen, hvis det oppstår ulykker. Hvis for eksempel en bil kjører i veggen, skal de iverksette nødvendige tiltak og varsling av nødetater, sier prosjektlederen.

Testing i flere uker

Vegtrafikksentralen skal blant annet kunne åpne og stenge tunnelen ved hjelp av bommer, de skal kunne omdirigere trafikken ved hjelp av elektronisk skilting og avdekke eventuelle hendelser ved hjelp av kameraovervåking.

— Vi har testet kommunikasjonen med sentralen i flere uker. Vi har provosert fram feilmeldinger for å se om de gir rett respons. Hvis man for eksempel fjerner et brannslukningsapparat, skal alarmen gå. Man skal blant annet vite nøyaktig hvor i tunnelen brannslukningsapparatet er fjernet.

Brannvesenet på omvisning

Tre brannlag fra Kristiansandsregionen Brann og redning (KBR) har gjort seg kjent med tunnelen gjennom øvelser, sammen med politiet og ambulansepersonell. Mandag ble det satt fyr på bilvrak inne i tunnelen under en brannøvelse.

— Konklusjonen etter øvelsen var at det fortsatt er en del ting som kan forbedres litt, blant annet kommunikasjonslinjene mellom redningsetatene. Det er noe det jobbes for å optimalisere, forteller Berg-Thomassen.

— Hvordan var det å se brennende bilvrak i den nye tunnelen?

— Det var jo litt artig å se hvordan dette ble håndtert av nødetatene. Det var godt å se at de kraftige viftene fungerte, og at de tok styring på røyken.

Natt til lørdag vil de siste forberedelsene før trafikkomleggingen fullføres. Trafikken skal etter planen bli stoppes en kort periode lørdag kveld, før den første bilen kan kjøre igjennom en flunkende ny tunnel.

Den nye Vågsbygdveien har en prislapp på 1,27 milliarder kroner. Hele anlegget skal stå ferdig i 2014.